Lieve inwoners van Afferden, Deest, Druten, Horssen en Puiflijk,

Het lijkt heel lang geleden, carnaval. Toch vierden we dat nog in februari. Wat is de wereld sinds die tijd veranderd. Zelfs zodanig dat er volgend jaar geen carnaval wordt gevierd. 

Geen carnaval. Onvoorstelbaar in het land van Maas en Waal, onvoorstelbaar in Druten. Als ik Druten zeg, bedoel ik altijd de hele gemeente. En dus ook Afferden, Deest, Horssen en Puiflijk. De les dat dat helemaal fout is, kreeg ik dit jaar met carnaval. Bij de optocht in Horssen ontmoette ik een man waar ik gezellig mee in gesprek raakte. 

Ik vroeg hem of hij uit Druten kwam en hij antwoordde: ”nee, uit Puiflijk”. Zijn reactie op mijn opmerking dat dit toch ook Druten is, sprak boekdelen. Puiflijk is geen Druten, burgemeester. En zal dat ook nooit worden! Dat terwijl Puiflijk toch echt al sinds 1818 bij de gemeente Druten hoort.

Ik leerde dat dit geldt voor al onze kernen. Horssen is Horssen en geen Druten. Afferden is Afferden en Deest is Deest. Al onze kernen hebben hun eigen kenmerken, ze zijn echt heel verschillend. Toen ik een week burgemeester van (de gemeente!) Druten was, kon ik ze daardoor al uit elkaar houden. 

Wat de toekomst ook brengt voor onze gemeente - wel of geen samenvoeging met Wijchen - de dorpen blijven de dorpen. Dat hebben ze al vanaf 1818 laten zien! En wat de toekomst ook brengt, ik hoop dat er in 2022 en alle jaren daarna weer carnavalsfeesten in alle kernen zijn. Net als Sint-intochten. En natuurlijk oktoberfeest in Afferden, feestweek in Deest, kermis in Horssen, Koningsdag in Puiflijk en Leste Mert in Druten…

Corry van Rhee-Oud Ammerveld
burgemeester