Kunt u niet meer zelfstandig wonen omdat u psychische en/of psychosociale problemen heeft? U kunt uw probleem bespreken met een medewerker van het Sociaal Team. Samen bespreekt u of u een Wmo melding doet of een aanvraag voor Beschermd Wonen. Bij Beschermd Wonen krijgt u 24 uur per dag de bescherming en/of begeleiding die u nodig heeft. Hierdoor kunt u veilig en gezond leven en werken aan uw stabilisatie of herstel. Een melding Beschermd wonen doet u samen met uw begeleider.

Wat moet ik doen?

Verblijft u in een instelling of opvangvoorziening?

Bespreek uw situatie met uw begeleider. Samen kunt u contact opnemen met het Sociaal Team. Komt u samen met de medewerker van het Sociaal Team tot de conclusie dat beschermd wonen de meest passende oplossing is voor u? Dan brengt het Sociaal Team u in contact met de GGD Gelderland-Zuid. De GGD regelt de toegang tot beschermd wonen.

Woont u zelfstandig en bent u van mening dat dit niet meer lukt?

Vult u dan het Wmo-meldingsformulier in of neem contact op met het Sociaal Team via het telefoonnummer 088 432 74 32. Komt u samen met de medewerker van het Sociaal Team tot de conclusie dat beschermd wonen de meest passende oplossing is voor u? Dan brengt het Sociaal Team u in contact met de GGD Gelderland-Zuid. De GGD regelt de toegang tot beschermd wonen.

Meldingsformulier WMO (met Digid)

Meldingsformulier WMO (PDF) (uitprinten, invullen en opsturen)

Beschermd wonen in de regio Nijmegen

In de regio Nijmegen organiseren een aantal gemeenten samen het beschermd wonen. Dit zijn: Nijmegen, Beuningen, Druten, Wijchen, Heumen, Berg en Dal en Mook en Middelaar. De GGD beoordeelt namens deze gemeenten de aanvragen beschermd wonen. Op de website van de GGD kunt u hierover meer lezen.

Website GGD

De GGD geeft een advies over uw aanvraag. De centrumgemeente Nijmegen neemt daarna het besluit. U ontvangt dit schriftelijke besluit (de beschikking) dan ook van de gemeente Nijmegen, ook als u in Druten woont.

Hulp nodig bij uw aanvraag?

Heeft u een gesprek voor zorg en/of ondersteuning met het Sociaal Team of bij de GGD? Dan is het goed om samen met iemand naar het gesprek te komen om uw situatie uit te kunnen leggen. Iemand die u vertrouwt en uw situatie goed kent. Dit kan uw begeleider of behandelaar zijn, maar ook een familielid of een  vriend.

Onafhankelijke cliëntondersteuner

Een cliëntondersteuner is iemand die u helpt met uw contact met het Sociaal Team. Het is iemand die ‘onafhankelijk’ is. Dat betekent dat hij geen verbinding heeft met het Sociaal Team of een andere organisatie. De cliëntondersteuner is er echt voor u. De hulp van de cliëntondersteuner kost niets.

De cliëntondersteuner helpt u om de hulpvraag duidelijker te krijgen, keuzes te maken en de juiste hulp te organiseren. In Druten kunt u deze cliëntondersteuner bereiken via MEE.  Deze organisatie is telefonisch bereikbaar op: 088 633 00 00. U kunt ook mailen naar: clientondersteuning@meegeldersepoort.nl  of kijk op de website van MEE.

Website MEE

Wat moet ik betalen?

U betaalt een eigen bijdrage van maximaal € 19,00 per maand voor hulp of ondersteuning die u krijgt. Ook als u meerdere vormen van hulp krijgt (bijvoorbeeld hulp in de huishouding én een scootmobiel) betaalt u nog steeds maximaal € 19,00 per maand.

Heeft u in een periode minder hulp of ondersteuning? Bijvoorbeeld omdat u in een revalidatiecentrum verblijft? Neem dan contact op met het Sociaal Team.

Het landelijke Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent en int de eigen bijdrage. U ontvangt hierover een brief van het (CAK). Dit kan wel enige maanden duren.

Handig om te weten

Voorwaarden

U komt in aanmerking voor beschermd wonen als u psychische of psychosociale problemen heeft waardoor u (tijdelijk) niet zelfstandig kunt wonen. Het is voor u belangrijk dat u 24 uur per dag kunt terugvallen op de begeleiding.

Bent u jonger dan 18 jaar? Neem dan contact op met het Sociaal Team.