Pagina opties

Groter
RSS

Bericht van de burgemeester over Corona (15-03-2020)

Aan alle inwoners van Afferden, Deest, Druten, Horssen, Puiflijk.

Beste mensen,

De afgelopen maanden wordt het nieuws beheerst door berichten over het Coronavirus. Sinds de eerste besmetting in Nederland op 27 februari werd geconstateerd, gaan de ontwikkelingen ook voor ons land in een razend tempo.

Het aantal patiƫnten loopt snel op en het risico is levensgroot dat er straks geen zorg meer kan worden gegeven aan mensen die dat nodig hebben. Om dit te voorkomen nam het kabinet afgelopen donderdag 12 maart hele ingrijpende besluiten en kondigde een noodverordening af die gelden in ieder geval tot 1 april.
Op de website www.rijksoverheid.nl/coronavirus vindt u het complete overzicht.

Bijeenkomsten van 100 mensen of meer zijn verboden

Dat is heel ingrijpend, want dit geldt niet alleen voor evenementen maar ook voor feesten zoals bruiloften en voor bijeenkomsten voor begrafenissen en crematies. We hebben hier geen keuze in, het mag gewoonweg niet. Verder zijn er adviezen gegeven, zoals zoveel mogelijk thuiswerken en bij klachten als verkoudheid, hoesten, koorts helemaal thuis te blijven en geen contact met anderen te zoeken.

Er is een algemene oproep om sociale contacten te verminderen en vooral kwetsbare mensen te ontzien (ouderen en personen met verminderde weerstand).
Gelukkig zien we dat veel inwoners, organisaties en verenigingen hun eigen verantwoordelijkheid nemen en worden bijeenkomsten afgelast zonder dat tussenkomst van de gemeente nodig is.

Als burgemeester realiseer ik me dat de maatregelen een enorme invloed hebben op het dagelijkse leven in onze dorpen

Maar het is tegelijkertijd mooi te zien dat hier onze kracht ligt. Want het zorgen en omzien naar elkaar, zit in de genen van de Maas en Walers. 

En zorgen en omzien naar elkaar is precies wat we nu nodig hebben. Boodschappen meenemen voor iemand die zelf de deur niet uit kan of durft. Niet op bezoek gaan bij mensen met een kwetsbare gezondheid maar wel een extra telefoontje doen. 

De dienstverlening van de gemeente gaat zoveel mogelijk door

Ook hier geldt: kom niet naar het gemeentehuis als persoonlijk contact niet noodzakelijk is omdat u ook per site of telefoon zaken kunt doen en kom zeker niet als u gezondheidsklachten heeft. 

We hebben met een ernstige situatie te maken, ik roep u daarom op om de adviezen heel serieus te nemen, maar blijf daarbij vooral omzien naar elkaar!

Corry van Rhee-Oud Ammerveld
Burgemeester Druten