BuitenInZicht: Voeren van vogels en eendjes trekt ratten en ander ongedierte aan (12-02-2019)

In de winter kunnen vogels en eenden moeilijker aan voedsel komen. Voor veel mensen reden om hen te voeren. In parken en langs water wordt ruim gestrooid met brood of ander voedsel. Helaas trekt de aanwezigheid van voedsel ook ratten en ander ongedierte aan. Dat komt omdat vogels en eenden niet alles meteen op krijgen. Daarnaast is brood ongezond voor watervogels, ze worden er ziek van. Ook gaat het water ervan stinken.

Als u toch iets wilt betekenen voor de vogels in uw tuin, strooi het voer niet op de grond maar op een voederplank. Of gebruik een voedersilo of vetbol. Strooi niet te veel maar zorg dat het voer op het plankje ‘s avonds op is.

Wij adviseren u ook om geen etensresten buiten te laten liggen en afvalbakken en –zakken goed af te sluiten. Als u ziet dat andere mensen dit wel doen, spreek hen hier dan gerust op aan. U bent samen verantwoordelijk voor een prettige en veilige leefomgeving.

Wat moet ik doen als ik last heb van ratten of ander ongedierte?

Als u last heeft van ratten, kan de gemeente deze bestrijden. Doe een melding via de app ‘Mijn gemeente’ of via www.druten.nl > melding doen of bel met de gemeente via telefoonnummer 14 0487.