Pagina opties

Groter
RSS

Gemeente heeft adequaat gehandeld inzake Festim Lato (14-08-2019)

De gemeente Druten heeft geen enkele aanwijzing dat in de woning van de heer Festim Lato in Afferden automatische wapens, Kosovaarse militairen of een militair trainingskamp zijn geweest. Dit beeld zoals onlangs in de Telegraaf geschetst klopt niet. 

De afgelopen jaren zijn zowel Lato's woning als zijn activiteiten daar nauwlettend in de gaten gehouden. Lato woonde sinds juni 2016 in een huis aan de Kerkdam in Afferden. Hij had zichzelf uitgeroepen tot president van Chameria, een regio op de grens van Albanië en Griekenland die streeft naar onafhankelijkheid. Drie weken geleden werd zijn stoffelijk overschot aangetroffen bij Nigtevecht in het Amsterdam-Rijnkanaal. Sectie wees uit dat Lato door een misdrijf om het leven was gekomen.

In de dagen die volgden op zijn dood berichtte De Telegraaf dat bij Lato’s woning in Afferden militaire parades werden gehouden en dat Kosovaarse soldaten er werden getraind door ervaren militairen. Onder andere een filmpje op YouTube uit november 2016 draagt de Telegraaf aan als bewijs. In de Telegraaf wordt het beeld geschetst dat de gemeente alles wist en niets deed, dat klopt niet. Eind 2016 ontving de gemeente signalen over het vlagvertoon en de aanwezigheid van enkele personen in militaire kleding. Vanuit de portefeuille openbare orde en veiligheid zijn deze signalen nader onderzocht en is contact gelegd met het Regionaal Informatie en Expertise Centrum. De gemeente heeft gezorgd dat de mensen die het huis illegaal bewoonden, zijn vertrokken. Politie en RIEC hebben zich geconcentreerd op eventuele strafbare feiten. Daarin en daarna is er - ook met de kennis van nu - adequaat opgetreden.

Uitgebreidere informatie kunt u hier lezen: