In mijn eerste weken als wethouder is me al vaak de vraag gesteld wat ik er van vind. Ik antwoord dan steevast “dynamisch, maar heel leuk”. Ik heb al veel fijne kennismakingsgesprekken gehad en  collega’s van andere gemeenten ontmoet. De medewerkers van de Werkorganisatie Druten Wijchen gaven me alle informatie die ik nodig heb als wethouder. Zo was ik snel op de hoogte van wat er gebeurt in onze gemeente.

Als wethouder merk je pas echt wat er allemaal speelt binnen een gemeente als Druten. Het ene moment ben je bezig met de nieuwbouw van het zwembad en de sporthal op de Gelenberg. Daarna spreek je over mondkapjes voor minima. Of open je samen met de Commissaris van de Koning het jongerencentrum Place2Do. Ook staat schuldhulpverlening en preventie op de agenda.

Op dit laatste gebied gaat in het nieuwe jaar wat veranderen. Vanaf 1 januari 2021 is een gemeente verplicht om actief contact te zoeken met mensen die schulden hebben. En om hulp aan hen aan te bieden. Dit kan gaan om schulden bij bijvoorbeeld energiemaatschappijen, zorgverzekeraars of woningcorporaties. Hierdoor wordt voorkomen dat de schulden zo hoog worden dat mensen in de schuldhulp of schuldsanering komen.

Ook biedt de gemeente de financieel zwakkeren op andere manieren hulp. Maar lang niet iedereen weet dit. Zo vinden wij dat alle kinderen moeten kunnen zwemmen. En de gemeente wil dit voor iedereen mogelijk maken. Hiervoor kunnen inwoners met een laag inkomen (tot 120% van het wettelijk minimum) 60 zwemlessen vergoed krijgen. Bij een inkomen tussen 120 en 130% van het minimum worden 40 lessen vergoed.

Wilt u hier meer over lezen of de vergoeding aanvragen? Kijk dan op www.leergeld2stromenland.nl/druten.

Gérard de Wildt
wethouder