Druten heeft vanaf 1 september 241 inwoners die onder de Participatiewet (voorheen ‘de bijstand’) vallen. De uitkeringen, die in deze wet geregeld worden zijn bedoeld voor mensen die het niet gelukt is om op eigen kracht snel weer werk te vinden. Maar is ook voor schoolverlaters, in Druten is ongeveer 10% van deze groep jonger dan 27 jaar. 

Onze taak

De gemeente heeft de wettelijke taak om deze inwoners te helpen bij het vinden van werk. Sommige mensen hebben een grotere achterstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld omdat ze de Nederlandse taal nog niet machtig zijn. Deze mensen helpen we via het project “Klaar voor de start”. Met onze participatiecoach proberen zij nuttige dagbesteding te vinden, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Anderen, die bemiddelbaar zijn, worden door het WerkBedrijf geholpen om werk te vinden. Het WerkBedrijf is ons gemeenschappelijk arbeidsbemiddelingsbedrijf in het Rijk van Nijmegen. 

Buddyproject

Dit jaar zijn 43 mensen in- en 55 personen uitgestroomd. Dit betekent dat meer mensen een baan hebben gevonden en meer zingeving hebben gekregen in hun leven. Toch willen we als gemeente nog iets extra’s doen. Graag willen we een extra zetje in de rug geven. Hiervoor organiseren wij als gemeente samen met het WerkBedrijf en ondernemers uit Druten een buddyproject. Maatschappelijk bewogen ondernemers koppelen we aan werkzoekenden uit de Participatiewet. Samen doorlopen ze een kort programma, waar mogelijk geeft de ondernemer advies. Het doel is niet om een arbeidsrelatie aan te gaan. Maar, als er een klik is dan zou het natuurlijk mooi zijn. Op de Dag van de Ondernemer op 19 november a.s. willen we andere Drutense ondernemers kennis laten maken met ons project.

Wilt u ook buddy worden?

Bent u ondernemer en wilt ook een buddy worden? Laat het dan weten aan Olaf Giesbers (o.giesbers@wbrn.nl), bedrijfsdienstverlener bij het WerkBedrijf. 

Gérard de Wildt
wethouder