Beste inwoners van Afferden, Deest, Druten, Horssen en Puiflijk

Na eindeloze koude dagen, wordt het nu toch warmer. Het voorjaar voelt als een periode van belofte. Nieuw leven, vogels die nestjes bouwen, bladknoppen die op springen staan. Spannend welke plantjes in de tuin opkomen, soms verrast worden door wat er al stond…

Duivels dilemma

Dit is het tweede voorjaar met coronamaatregelen en ook dat is spannend. Vorige lente hadden we geen idee wat ons te wachten stond. Dat we meer dan een jaar zouden moeten leven met lock-ups en lock-downs. Steeds als de finish in zicht leek, schoof die weer op. Wat waren we blij met de extra ruimte die we vanaf 21 april zouden krijgen. En wat valt het tegen, nu dit niet doorgaat. Pijn in mijn buik krijg ik, als ik denk aan de ellende die dit virus aanricht. Aan de slachtoffers van het virus zelf, maar óók aan de slachtoffers van de maatregelen. Wat zou ik graag verruiming willen. En wat ben ik blij dat ik niet de keuze hoef te maken in dit duivelse dilemma: vrijheid versus gezondheid.

Nog even volhouden

Toch lijkt het einde van de maatregelen in zicht. In een recordtempo zijn er vaccins ontwikkeld, geproduceerd en verspreid. Daarmee is een megaprestatie geleverd. Natuurlijk verloopt het proces van ontwikkeling tot prikken niet vlekkeloos. Dat kan ook niet in dit tempo en op deze enorme schaal. Maar het ziet er wel naar uit dat deze zomer voldoende mensen gevaccineerd zijn om stappen te kunnen zetten naar een normaler leven. Nog even volhouden dus. Voor ons ligt de mooie belofte van dit voorjaar, terug naar een normaler leven. Wat zullen we blij zijn als het zover is.

Corry van Rhee-Oud Ammerveld
burgemeester