Zelfs een eeuwenoude boom heeft niet het eeuwige leven! Dat is soms een ongemakkelijke waarheid maar tegelijkertijd wel een waarheid. Kortgeleden hebben we als gemeente moeten meewerken aan een noodkap van een 350(!) jaar oude beuk. En ik kan u zeggen dat was wel even slikken toen de noodzaak daarvan aan mij werd voorgelegd. Maar een 3 tal rapportages en voor de zekerheid nog een spoedadvies een dag voor de kap, lieten geen andere mogelijkheid. De boom was bij de voet aan het scheuren en het gevaar was acuut. Er was geen redden meer aan en kap was de enige optie, helaas.

Als je bedenkt wat die boom in zijn leven allemaal heeft meegemaakt! Bij de slag om Puiflijk (1794) was deze beuk al 100 jaar oud. Een belangrijke slag, die overigens werd gewonnen door de Fransen, maar die in Maas en Waal best onbekend is. En onbekend maakt onbemind terwijl er wel meer is in Maas en Waal waar wat meer bekendheid aan gegeven zou mogen (nee, moeten!) worden. Te weinig wordt nog gezien dat Maas en Waal niet alleen ruimtelijk maar ook cultureel en historisch een echt eigen belevingsgebied is.

Juist dat zal dan ook de kern worden van de toeristische visie die op dit moment in de maak is. Een prachtige streek die we ook graag aan toeristen van buiten laten zien! Met een trots verhaal dat we willen vertellen! En natuurlijk is het mooi als deze toeristen ook een beetje in onze gemeente blijven hangen en wat geld uitgeven. Dat is weer goed voor onze ondernemers in een sector waar afgelopen het leed groot was.

Willy Brink
wethouder