Misschien heeft u weleens gelezen over leefbaarheid. Maar wat is dat nu eigenlijk? Met leefbaarheid bedoelen we hoe fijn een omgeving is om er te wonen en te leven. Maar waar de één heel tevreden over is, kan de ander een heel ander idee over hebben. Want niet iedereen stelt dezelfde eisen. Denk bijvoorbeeld aan de scholen, zijn er genoeg parkeerplaatsen, is er genoeg licht op straat en is het openbaar vervoer goed bereikbaar.

Aan de andere kant is iedereen het er wel over eens dat bijvoorbeeld zwerfvuil, een gevaarlijke weg, verpaupering en overlast de leefbaarheid geen goed doen. Ook hier geldt dat de één eerder overlast ervaart dan de ander. Dat maakt het voor een gemeente moeilijk om de leefbaarheid te meten.

Laat uw stem horen

De gemeenteraad van Druten wil graag van de inwoners van Druten Zuid weten wat zij vinden van hun buurt. Wat vindt u fijn en waar ziet u nog kansen om de leefbaarheid te verbeteren? Daarom ligt er binnenkort bij de inwoners van de buurten Middelveld en Nijenkamp een brief op de deurmat. Waarom Middelveld en Nijenkamp? We beginnen bij deze buurten, onder andere omdat er weinig groen is en misschien zijn er nog andere zaken. Dat horen we graag van u. In de brief staat een link naar een digitale vragenlijst. Degenen die geen computer hebben en/of de vragenlijst liever invullen op papier kunnen dit aangeven bij ons. Hoe dat kan staat in de brief. Later willen we ook andere buurten in Druten Zuid vragen naar de leefbaarheid.

Samen aan de slag voor een nog fijnere buurt

Als wethouder vind ik het belangrijk om van u te horen wat u vindt van uw buurt. Wilt u vóór 24 februari de vragenlijst invullen? Dan gaan we er samen een nog fijnere buurt van maken om in te wonen en te leven.

Straatcoaches

Om nog even terug te komen op de onderdelen die de leefbaarheid bepalen. Overlast door jongeren is voor veel inwoners een doorn in het oog. Daarom hebben Wijchen en Druten besloten om vanaf nu ook straatcoaches in te zetten. Hier stond vorige week op deze pagina een bericht over. De straatcoaches spreken niet alleen de jongeren aan. Ze vinden het belangrijk om in contact te zijn met jongeren, maar ook met de inwoners die de overlast ervaren. De straatcoaches gaan in gesprek met hen en zijn in staat te luisteren. Als het nodig is, confronteren ze ook de ouders met het gedrag van hun kinderen.

Met vriendelijke groet,

Gérard de Wildt
wethouder