Heeft u op 7 juli ook meegekeken naar de bijeenkomst van de gemeenteraden? Dan zag u een ongebruikelijk beeld: een grote zaal met stoelen op 1,5 meter afstand, beeldschermen verspreid in de ruimte, microfoon-hengelaars met een mondkapje voor … Door deze maatregelen konden de raden eindelijk weer eens in levende lijve bij elkaar komen én zich uitgebreid laten bijpraten over een mogelijke samenvoeging van Druten en Wijchen.

Goed informeren

De colleges van Druten en Wijchen hebben het al gezegd: zij hebben vertrouwen in een gezamenlijke toekomst van de twee gemeenten. Maar wat vinden de raden? Zij gaan uiteindelijk over een mogelijke samenvoeging. Voordat ze zo’n belangrijk besluit nemen, laten de raadsleden zich eerst goed informeren. Om te beginnen tijdens de bijeenkomst van 7 juli.

Beslismomenten

De projectleider van de gemeente en een specialist van bureau Berenschot lieten zien hoe het proces van een eventuele fusie verloopt. De meeste stappen liggen wettelijk vast. Ook zijn er verschillende beslismomenten voor de raden. Dan bepalen zij: gaan we verder op de ingeslagen weg of maken we een andere keus? Het eerste beslismoment is na de zomervakantie. Dan besluiten de raadsleden of zij een draagvlakonderzoek willen laten uitvoeren onder inwoners en andere betrokkenen.

Brede aanpak

Het draagvlakonderzoek is dé manier om iedereen te raadplegen die zich betrokken voelt bij dit onderwerp. Dat kan met bijeenkomsten, vragenlijsten, straatinterviews en ga zo maar door. En liefst zo breed mogelijk: met inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en gemeenten in de buurt. 
Een belangrijke stap in het proces. De raden krijgen zo de kans om een goed beeld te krijgen van wat leeft. En ze kunnen zich zorgvuldig voorbereiden op het volgende beslismoment: het principebesluit. Dit is het moment waarop de raden bepalen of Druten en Wijchen wel of niet samen een nieuwe gemeente gaan vormen. Zover is het nog niet. En ook hierna volgen nog verschillende stappen voordat een eventuele samenvoeging van de gemeenten een feit is.

Meer informatie

Het was een bijeenkomst met veel informatie en met veel ruimte voor vragen. Daar maakten de aanwezigen in de zaal volop gebruik van. Net als de mensen thuis. Zij konden de bijeenkomst via een livestream volgen en hun vragen via de chat stellen.