Goed nieuws over de Tozo! In Den Haag is de regeling voor tijdelijke ondersteuning van zelfstandige ondernemers en zzp’ers (TOZO*) officieel goedgekeurd. Dat betekent dat gemeente Druten deze regeling nu kan uitvoeren. Druten heeft hiervoor 1,6 miljoen euro ontvangen.
Door voorbereiding van de afgelopen weken en extra inzet ambtenaren kan de gemeente Druten snel overgaan tot uitbetaling.

Ongeveer 200 aanvragen

Wethouder Brink laat weten dat aanvragen voor de TOZO-regeling na ontvangst zo snel mogelijk worden beoordeeld. “Ik begrijp dat het een hele zware tijd voor de ondernemer is. Sommige hebben nog wat reserves. Maar lang volhouden zonder financiële steun is niet mogelijk. Als gemeente doen we alles om te helpen waar dat mogelijk is.”   

Pas op 17 april is er van het Rijk een definitief startsein gekomen om tot goedkeuring over te gaan. Ondernemers en zzp’ers die recht hebben op een voorschot krijgen hierover bericht van gemeente Druten. De eerste 70 ondernemers hebben inmiddels een bericht of besluit ontvangen en zijn uitbetaald. 

Bijzondere bijstand

Normaal ontvangen we 1 à 2 aanvragen voor bijzondere bijstand per maand. Nu zijn dat er 200 in 3 weken tijd. Het team dat zich met uitkeringen bezighoudt is flink uitgebreid.

Wethouder Brink: "Ik krijg berichten van ongeruste zelfstandige ondernemers die met hun handen in het haar zitten. Wij doen er alles aan hen zo snel mogelijk te ondersteunen. Er wordt hard gewerkt om binnen de kortst mogelijke termijn alle aanvragen te verwerken en tot uitbetaling over te gaan.”

* Wat is de TOZO? 

Bent u ondernemer of zzp’er en komt u in acute financiële problemen door de coronacrisis? Dan is het mogelijk dat u in aanmerking komt voor tijdelijke ondersteuning voor zelfstandigen. De ondersteuning duurt maximaal 3 maanden en kan met terugwerkende kracht ingaan op 1 maart 2020. Ook is een voorschot mogelijk. Dit is wel afhankelijk van uw situatie.

Ga naar www.krijgiktozo.nl voor meer informatie over de Tijdelijke overbruggings-regeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Met behulp van de vragen op deze pagina kunt u zelf beoordelen of u in aanmerking komt voor deze regeling.

Op www.druten.nl/ondernemen vindt u meer informatie over wat de gemeente Druten voor u als ondernemer kan doen. Bijvoorbeeld uitstel van het betalen van gemeentelijke belastingen.
De meest gestelde vragen rondom de TOZO en de behandeling daarvan, leest u op de pagina voor ondernemers. Vindt u niet het gewenste antwoord en is uw vraag dringend? Stuur dan een mailtje naar tozodruten@drutenwijchen.nl