Een duurzame openbare ruimte is een breed begrip. Wat bedoelen we hier eigenlijk mee? Binnen dit project brachten we samen met inwoners en partners in beeld wat er nodig is om de openbare ruimte in Deest een duurzame uitstraling te geven. Samen met hen hebben we 8 locaties benoemd die we willen aanpakken. Samen gaan we hiermee aan de slag. Niet alles kan tegelijkertijd. Het is een plan voor de komende jaren.

Waar moet ik aan denken bij een duurzame openbare ruimte?

Het gaat bij een duurzame openbare ruimte om meer biodiversiteit, meer groen, minder stenen en meer natuurlijke ontmoetingsplekken. Bijvoorbeeld natuurspeelplekken of een pluktuin of voedselbos. Ook bouwen we duurzaam, gaan we goed om met ons afval en kijken we wat we kunnen doen om de biodiversiteit te vergroten. Zo’n groene omgeving is niet alleen goed voor de dieren en het klimaat, maar zeker ook voor onze eigen gezondheid!

Al aan de slag in het Dorpshart en Wilgenland

We zijn al in twee proeftuinen aan de slag om de openbare ruimte duurzamer te maken. Het dorpshart en de openbare ruimte in Wilgenland maken we mooier. Voor deze twee proeftuinen maken we nu ontwerpen. Uw inbreng en ideeën nemen we mee in deze proeftuinen. En we kijken of andere plekken in Deest aangepakt moeten en kunnen worden.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de nieuwste activiteiten? 

Wat kunt u zelf doen?

Scheid uw afval

Als u dat goed doet dan hout u heel weinig restafval over. Houd gft-afval (en dat zijn ook etensresten) apart en uw restafval stinkt niet meer. Plastic, blik en drankkartons mogen ook apart. Net als het oud papier en karton.

Koop een regenton

Daarmee vangt u het regenwater op dat anders in het riool zou verdwijnen. En u kunt het gebruiken om uw planten water te geven. Zo heeft u weer minder drinkwater nodig om de tuin nat te houden. Heeft u al een regenton? Misschien heeft u nog andere slimme ‘water’ ideeën?

Tegel eruit, plant erin

Vervang één of meer tegels in uw tuin door een mooie plant of struik. Of zet een mooie plantenbak op het balkon. Dat staat gezellig en het regenwater kan beter weg. Win-win toch?!

Bouw groen

Als u bouwt, bouw dan groen. Houd in het ontwerp rekening met duurzaamheid en klimaatverandering. Bijvoorbeeld met groene gevels en groene daken. Door dit te doen, biedt u onder andere ook vogels en vleermuizen verblijfsmogelijkheden. Meer weten? Kijk voor inspiratie en tips op www.checklistgroenbouwen.nl/advies-op-maat

Terug naar het overzicht.