U heeft er misschien al iets over gehoord. In de toekomst gebruiken we geen gas meer voor de verwarming, het koken en warm water. Het doel is om uiterlijk in 2050 aardgasvrij te zijn. Dat klinkt misschien ver weg, maar die tijd is hard nodig om naar nieuwe oplossingen te zoeken. En onze woningen en bedrijven klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst. 

Bijeenkomst duurzame warmte

De gemeente Druten gaat samen met partner “Buurtwarmte” de mogelijkheden voor duurzame verwarming in Deest onderzoeken. We vinden het belangrijk om dit samen met u als inwoner van Deest te doen. We verwachten dat we samen goede ideeën voor warmtevoorzieningen vinden die passen bij Deest en bij wat u belangrijk vindt. Daarom is op 29 Oktober 2020 een bijeenkomst gehouden. 

Tijdens deze bijeenkomst legden we het doel van het onderzoek uit en kreeg u de kans om te reageren of vragen te stellen.

Heeft u deze bijeenkomst gemist? Kijk dan de opname van de avond terug.

Video bijeenkomst duurzame warmte Deest

Heeft u een idee of een suggestie voor Deest? 

Of wilt u met ons meedenken in een klankbordgroep? Wij horen graag van u! Stuur een e-mail naar: warmtedeest@drutenwijchen.nl

Veelgestelde vragen

Waarom gaan we van het aardgas af?

Bij het verbranden van aardgas komt CO₂ vrij. Dat draagt bij aan de klimaatverandering. Nederland heeft beloofd, door het ondertekenen van het Klimaatakkoord van Parijs, om de CO₂-uitstoot te verlagen. Daarnaast hebben de aardbevingen in Groningen ervoor gezorgd dat we versneld stoppen met het gebruik van aardgas.

Hoe gaan we van het aardgas af?

We weten nu nog niet hoe we in Deest onze woningen aardgasvrij gaan maken. Dat is ook een hele grote verandering. Wij maken daar samen met energieleveranciers, netbeheerders, woningcorporatie, inwoners en bedrijven een plan voor. De komende maanden onderzoeken we welke logische en betaalbare alternatieven er mogelijk zijn voor onze gemeente. 

Ieder dorp en soms zelfs iedere wijk is anders. Daarom kan het zijn dat er voor ieder dorp een andere aanpak nodig is. Samen kijken we wat de beste oplossing is voor ieder dorp. En kijken we wanneer het een goed moment is om te starten met deze veranderingen. Dit zijn lange projecten en we verwachten niet eerder dan in 2030 te beginnen.

Wat kunt u al doen?

Het is nu al mogelijk om uw woning voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst. Het goed isoleren van de woning is bijvoorbeeld altijd een goede eerste stap. Hoe beter de woning is geïsoleerd, hoe minder energie er nodig is om de woning te verwarmen.