Woningcorporatie Woonwaarts, Huurdersvereniging HuurdersBelangen Druten (HBD) en de gemeente Druten starten samen het project Energiecoaches. Het doel van het project is inwoners leren hoe zij beter om kunnen gaan met energie. Zo helpt iedereen mee aan minder CO2-uitstoot én iedereen bespaart geld.

Energiecoaches geven inwoners tijdens huisbezoeken advies over beter omgaan met energie. Bijvoorbeeld de verwarming lager zetten, apparaten anders gebruiken en ’s avonds de gordijnen op tijd dicht doen zodat de warmte beter binnen blijft. Kleine maatregelen zijn belangrijk. Samen maken ze een groot verschil. Het gaat binnen dit project niet om grote maatregelen zoals zonnepanelen of andere grote aanpassingen in huis.

Start in het najaar van 2021

We willen een team van enthousiaste energiecoaches opzetten. Alle energiecoaches krijgen een training en een energiebespaarkoffer. Hierin zitten bijvoorbeeld handige hulpmiddelen voor het meten van het energieverbruik van apparaten. Benieuwd wat een energiecoach doet en of het iets voor jou is? Lees de vacature en meld je aan!

Gezocht energiecoach (vrijwilliger)? Meld je aan!

Vind je het leuk om bewoners tips te geven voor een lagere energierekening? En wil je meehelpen aan een beter milieu? Dan zoeken wij jou! Als energiecoach help je inwoners van de gemeente Druten op weg met het duurzamer maken van hun huis. Je laat kansen en mogelijkheden zien én motiveert om (kleine) aanpassingen te doen. Meld je aan als energiecoach!

Wat ga je doen?

Je geeft inwoners van de gemeente Druten informatie over kleine energiebesparende maatregelen in huis. En je geeft hen advies over wat ze zelf anders kunnen doen. Dit kan bij mensen thuis of bij een bijeenkomst in een buurthuis. Vaak kunnen mensen energie besparen zonder dat ze dat weten. Geen grote investeringen of verbouwingen, maar simpele aanpassingen in gedrag of kleine investeringen in de woning.

Voor je advies gebruik je de energierekening, het watergebruik en de apparaten in huis. Het doel is een duurzaam en energiezuinig huis, minder kosten én een fijner huis om in te wonen. Je bent namens de gemeente Wijchen en welzijnsorganisatie MeerVoormekaar ambassadeur van de duurzame energietransitie.

Wat vragen wij van jou?

 • Je vindt duurzaamheid en energie besparen interessant. En bent geïnteresseerd in technische onderdelen die te maken hebben met duurzaamheid en energie besparen. Bijvoorbeeld het meten van het energieverbruik van apparaten.
 • Je kunt goed luisteren en vindt het leuk om ideeën en oplossingen te bedenken die passen bij de bewoner.
 • Je straalt vertrouwen uit en kunt een boodschap overtuigend en enthousiast vertellen.
 • Je bent gemotiveerd en wilt dit vrijwilligerswerk voor langere tijd doen.
 • Je hebt voldoende tijd om elke maand minimaal 2 energiecoach-gesprekken te voeren. Hier ben je ongeveer 8 uur in de maand mee bezig. Jouw inzet stem je af met de coördinator.
 • Een Verklaring Omtrent het Gedrag.

Wat krijg je ervoor terug?

 • Je krijgt een goede training waarin je wordt opgeleid tot energiecoach.
 • Je bent onderdeel van een team van energiecoaches. Je krijgt goede hulp én mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen als energiecoach.
 • Je krijgt hulpmiddelen die nodig zijn bij het voeren van de gesprekken en het opslaan van de resultaten. Bijvoorbeeld een Energiebespaarkoffer waarin verschillende tools zitten om het energieverbruik te meten.
 • Je bent vrijwilliger via MeerVoormekaar.
 • Je krijgt een reiskostenvergoeding, vrijwilligersovereenkomst en bent verzekerd tijdens je werk.
 • En als laatste en misschien wel belangrijkste: het levert je veel plezier, goede gesprekken en contacten op.

Aanmelden

Ben je enthousiast om aan de slag te gaan als energiecoach? Stuur een mail met een korte motivatie naar Jeanny Evers van MeerVoormekaar: j.evers@meervoormekaar.nl

Vragen over deze vacature?

Neem dan contact op met Jeanny Evers van MeerVoormekaar. Dat kan via telefoonnummer 06 81 02 69 93. Of neem contact op met Kevin Houtveen van de gemeente Druten. Stuur een mail naar energiecoaches@drutenwijchen.nl. Of bel naar 088 432 70 00.