Geldzaken die niet zo goed lopen, zijn voor niemand prettig. En het overkomt meer mensen dan u misschien denkt. Geldzaken worden dan geldzorgen. In deze rubriek belichten we organisaties die u hierbij kunnen helpen. Deze week in Geldzorgen: jongeren en schulden.

Voor veel jongeren in Druten zijn Ronald (jongerencoach) en Joey (jongerenwerker) van de organisatie MeerVoormekaar, belangrijke personen. Zij zien de meer en minder alledaagse problemen waar jongeren mee te maken hebben.

Eerst kopen, dan terugbetalen

Dat jongeren steeds vaker schulden opbouwen is bekend. De invloed van social media is enorm groot. Geld lenen op korte termijn is bij een grote groep heel normaal. “Eerst kopen, dan terugbetalen”, aldus Joey. Wat hiervan de gevolgen op de langere termijn zijn, kunnen jongeren vaak niet overzien. De druk om te voldoen aan het beeld in de vriendengroep is hoog. De jongeren waar zij mee te maken hebben, hebben vaak al onderliggende problemen zoals ADHD, LVB of een slechte thuissituatie. Dit verslechtert het maken van goede keuzes.

Vertrouwen

Het vragen om hulp bij geldproblemen vinden jongeren lastig. Er wordt onder de jongeren weinig over gepraat. “Als je schulden hebt dan heb je geen succes”. De kracht van Joey en Ronald zit in het praten met jongeren. Zij weten als geen ander wat jongeren meemaken en voelen. Door veel op locatie te zijn, geduld te hebben, te praten en samen te werken en te sporten hebben zij een goede vertrouwensband opgebouwd. Men verstaat elkaar. Daardoor zien Ronald en Joey eerder of er problemen zijn.

Samen oplossen

Eerst gaan zij ook samen met de jongeren kijken of ze het probleem kunnen oplossen. Ze nemen contact op met schuldeisers, proberen betalingsregelingen af te spreken en kijken samen naar de mogelijkheden die de gemeente heeft om ze uit de geldzorgen te helpen. Ook op zoek naar hulp? Neem dan contact op met Ronald via 06-18417228 of Joey via 061934 8295 . Ga voor meer informatie naar www.meervoormekaar.nl.

Wilt u meer weten over welke hulp er in onze gemeente is bij geldzaken? Ga naar druten.nl/geldzorgen.