Geldzaken die niet zo goed lopen, zijn voor niemand prettig. En het overkomt meer mensen dan u misschien denkt. Geldzaken worden dan geldzorgen. In deze rubriek belichten we organisaties die u hierbij kunnen helpen. Deze week in Geldzorgen: vroegsignalering.

Vroegsignalering: mag dat maar zo?

“Ik werd laatst door een mevrouw van de gemeente gebeld. Ze vertelde dat ze belde in het kader van vroegsignalering van schulden. Ze legde uit dat zij er is om mensen die mogelijk financiële problemen hebben, te helpen. Ze doen dit in samenwerking met energiebedrijven, zorgverzekeraars en woningbouw. Van deze instanties krijgen zij signalen dat er een betalingsachterstand is. Ik dacht: krijg nou wat. Mag dat maar zo?“

Met vroegsignalering brengt de gemeente zo snel mogelijk in kaart welke inwoners betalingsachterstanden en schulden hebben. Zo kunnen we deze inwoners de beste hulpverlening bieden. Hierdoor kunnen we veel leed bij mensen besparen. En op de langere termijn kosten voorkomen. Voor de mensen zelf én voor onze gemeente.

Door de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening zijn gemeenten verantwoordelijk voor het bieden van hulp aan inwoners met problematische schulden voor hun vaste lasten. Omdat we bij het uitvoeren van deze wet te maken hebben met persoonsgegevens, houden we ons aan de AVG. Zo is de privacy van inwoners beschermd. Een telefoontje van iemand van ons team vroegsignalering: dat mag dus. Maar door de wet- en regelgeving waar we ons aan houden gebeurt het dus niet ‘maar zo’.

Wilt u meer weten over welke hulp er in onze gemeente is bij geldzaken? Ga naar druten.nl/geldzorgen