Burgemeester bouwt escape room voor verkiezingen (09-01-2018)

Dit item is verlopen op 01-05-2018.

In het Drutense gemeentehuis vinden jongeren vanaf 15 februari een maandlang twee escape rooms. Binnen 60 minuten moeten zij, opgesloten in de kelders van het gebouw en geplaagd door hackers, een oplossing vinden die ervoor zorgt dat de verkiezingen kunnen doorgaan. De democratie staat op het spel zonder hun hulp.

Dat maakte burgemeester Luciën van Riswijk op 8 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in Cultureel Centrum D’n Bogerd bekend. Daar liet hij de aanwezigen alvast zelf ervaren welke spanning een escape room oproept. Vijf personen kregen de opdracht om binnen een half uur een code te vinden in het aanwezige publiek. Ook presenteerde hij de wervingsfilm die op sociale media te zien is.                   

Voor het bouwen liet de burgemeester zich inspireren door escape rooms die hij eerder in binnen- en buitenland bezocht. Hij bouwt de rooms samen met een groep jongeren uit zijn gemeente. Zij adviseren hem over de communicatie, techniek en puzzels.

Met het bouwen van de escape rooms in de kelders van het gemeentehuis vraagt de burgemeester aandacht voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Voor een groot aantal jongeren is dit de eerste keer dat ze mogen of gaan stemmen. De ervaring leert dat ze van dit recht niet allemaal gebruik maken. De escape rooms ‘Election Day’ brengen de verkiezingen bij jongeren onder de aandacht en geven hen een idee van waar de gemeente zich mee bezighoudt. “Ontsnappen is alleen mogelijk door teamwork, creativiteit en out of the box denken. De jongeren die meewerken beamen dit.”, aldus Van Riswijk. 

De politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen zijn gastheer tijdens de openingstijden van de escape rooms. Voor hen reden om zich in hun verkiezingsprogramma’s ook te richten op voor jongeren belangrijke thema’s.

Jongeren die met een groep van maximaal vijf personen willen deelnemen, kunnen zich vanaf 1 februari inschrijven via de website van de gemeente www.druten.nl/escape. Daar staat ook meer informatie over de beide escape rooms en de voorwaarden.

Pagina opties