Publieksdag herinrichting Afferdense en Deestse Waarden (10-10-2017)

Dit item is verlopen op 15-10-2017.

Op zaterdag 14 oktober organiseert Rijkswaterstaat van 13.00 uur tot 17.00 uur een publieksdag vlakbij de schoorsteen van Turkswaard, Waalbandijk 65 in Deest. Op een informatiemarkt en tijdens natuur-en boottochten vertellen medewerkers van Rijkswaterstaat, aannemer Boskalis, zandwinner Dekker en Staatbosbeheer welke werkzaamheden allemaal uitgevoerd zijn, nog gaan plaatsvinden en hoe het gebied verandert. IVN Natuureducatie zorgt voor natuurtochten in het gebied. Deze dag vindt plaats in het kader van de herinrichting van de Afferdense en Deestse Waarden. De Waal en de natuur krijgen door de herinrichting straks meer ruimte. Het resultaat is een betere waterveiligheid en een aantrekkelijkere leefomgeving voor diverse dieren- en plantensoorten en voor mensen.

Toelichting op werkzaamheden

De werkzaamheden in het gebied zijn nu ruim twee jaar bezig. De inrichting van het gebied is zichtbaar aan het veranderen en de contouren daarvan worden langzamerhand steeds duidelijker. Rijkswaterstaat wil in 2019 een waardevol leefgebied achterlaten, waar de waterveiligheid sterk is verbeterd. Ook zorgt ze er voor dat de diverse soorten flora en fauna die horen bij een grote rivier, zich goed kunnen ontwikkelen. Op het centrale informatieplein aan de Waalbandijk 65 staat een grote tent waar Rijkswaterstaat, Boskalis, Dekker en Staatbosbeheer vragen beantwoorden van inwoners in het gebied en overige belangstellenden. Aan de hand van kaarten en impressies geven zij toelichting op de huidige, uiteenlopende werkzaamheden in het gebied. Ook lichten zij de actuele plannen voor natuurontwikkeling toe die binnenkort ter inzage komen te liggen. IVN heeft eveneens een plaats in de tent en verzorgt daarnaast met vier natuurgidsen de natuurtochten in het gebied. Aannemer Boskalis en zandwinner Dekker laten tijdens een boottochtje de diverse grote installaties van dichtbij zien, waaronder de zandfabriek.

Diverse activiteiten

Voor kinderen zijn er diverse doe-activiteiten. Samen met hun ouders kunnen zij schatgraven in de berg rivierstenen die naast het informatieplein ligt. Oudere kinderen kunnen de werkzaamheden in vogelvlucht bekijken als zij van de aanwezige tokkelbaan gebruik maken. De natuurtochten en boottochtjes starten zodra zich een groepje deelnemers gevormd heeft. Deelname aan deze publieksdag en de natuur- en boottochtjes is gratis. Voor de wandel- en boottochttochten moet men zich ter plaatse  en van tevoren in te schrijven en daarbij geldt: vol = vol!

Wat:                         Publieksdag Afferdense en Deestse Waarden.

Wanneer:                Zaterdag 14 oktober van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Waar:                       Waalbandijk 65, vlakbij de Schoorsteen van Turkswaard in Deest

Pagina opties