Als aanstaande ouders komt er veel op u af. Logisch dat u er niet altijd bij stil staat dat aan de zorg van een kind kosten zijn verbonden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft aan dat een eerste kind ongeveer 17% van het netto-inkomen van uw huishouden kost. Voor twee kinderen komt dit neer op 26%. Is uw netto- inkomen €2.400 per maand? Dan gaat er ruim €600 op aan de zorg voor uw 2 kinderen. Hierin zitten wel alle kosten verrekend zoals ook die van een hogere energierekening. Verder besteedt u dat bedrag aan eten en drinken, kleding, lidmaatschappen, vakanties en zo meer. 

Wat kunt u zelf doen?

Wilt u weten of u straks nog rond kunt komen? Kijk dan naar de veranderingen in uw inkomsten en uitgaven. Het is handig een overzicht van inkomsten en uitgaven te maken. Kijk eerst welke voorzieningen en tegemoetkomingen er voor u zijn. Denk aan kinderbijslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. Zet uw nieuwe inkomen af tegen de extra kosten die u gaat maken. Zo ziet u of u tekort komt of niet. Misschien kunt u kosten besparen door minder uit te geven aan sommige spullen. 
U kunt zich goed voorbereiden op uw nieuwe situatie met hulp van de volgende site: www.nibud.nl/de-kosten-van-een-baby

Hoe kan de gemeente u helpen?

Heeft u een laag inkomen en maakt u zich zorgen of u de kosten voor uw kindje kunt dragen? Wilt u hulp van de gemeente om dit samen met u te onderzoeken? U kunt een gesprek aanvragen via 088 432 74 32.