Lees pagina voor

Monumentensubsidie

Voor onderhoud of restauratie van uw monument kunt u subsidie aanvragen. Bent u eigenaar van een gemeentelijk monument? Dan kunt u subsidie aanvragen bij de gemeente.

Als eigenaar van een rijksmonument kunt u subsidie aanvragen bij het Nationaal Restauratiefonds. Dit is een onafhankelijke stichting die geld en subsidies betaalt aan monumenteigenaren. Dit geld is bedoeld voor restauratie en onderhoud van het monument. Informatie over subsidie voor rijksmonumenten vindt u op de website monumenten.nl van het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Wat moet u doen?

Neem vóórdat u een aanvraag indient, contact op met de gemeente. In een vooroverleg kunt u uitleggen wat u wilt doen. De gemeente kan dan meteen zeggen of dit mogelijk is. Zo voorkomt u dat u een aanvraag indient die later wordt afgewezen. U kunt online het formulier 'Subsidie aanvraag monumenten' invullen. Hiervoor dient u te beschikken over DigiD. De bijlagen kunt u in deze online aanvraag eenvoudig toevoegen.

Heeft u vragen, wilt u contact opnemen met de gemeente of liever een fysieke aanvraag doen? Stuur dan een mail naar monumenten@drutenwijchen.nl.

Hoelang duurt het?

Als het werk is uitgevoerd, dient u afschriften van rekeningen en betaalbewijzen in. Dit doet u samen met het formulier 'Gereedmeldingsformulier monumentensubsidie'. Wanneer dit door de gemeente is goed gekeurd, wordt de subsidie aan u uitbetaald. Dit geldt ook voor de eventuele aangevraagde provinciale bijdrage die via de gemeente loopt.

Gereedmeldingsformulier monumentensubsidie met DigiD

Wat heeft u nodig?

Gemeentelijk monument

Voeg bij uw aanvraag de volgende documenten toe:

Rijksmonument

Als eigenaar van een rijksmonument moet u bij het aanvraagformulier een periodiek instandhoudingsplan (pip) voor 6 jaar indienen op de website monumenten.nl van het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Vragen?

Heeft u vragen over de gemeentelijke monumenten of de monumentensubsidie stuurt u dan bij voorkeur een e-mail naar monumenten@drutenwijchen.nl. Contactpersonen zijn Louis Nieboer, telefoonnummer 088 432 74 55 en Margreet Aldeweireldt, telefoonnummer 088 432 71 45.