Lees pagina voor

Subsidie advies voor duurzame landbouw

26 augustus 2022

Boeren in Gelderland kunnen vanaf 5 september een vergoeding krijgen voor verduurzaming. Het gaat hierbij om bedrijfsadvies over natuurinclusieve kringloop–landbouw. Bijvoorbeeld over wat er nodig is voor de overstap, of welke verbeteringen er mogelijk zijn. Provincie Gelderland betaalt hiervoor met een zogenoemde voucher-regeling. Met de vouchers of waardebonnen kan de boer een adviseur inschakelen. De vouchers vergoeden daarbij een bedrag tot € 1.500,-. De Provinciale Staten moeten nog wel akkoord gaan met deze regeling. Dat gebeurt op 5 september. Er is vanaf dan geld beschikbaar voor 180 adviezen.

Advies voor duurzame landbouw

Het advies moet gaan over onderwerpen binnen de natuurinclusieve en/of kringlooplandbouw. Voorbeelden hiervan zijn: brongerichte vermindering van emissies (uitstoot), duurzaam landgebruik, vergroten van de biodiversiteit, gesloten voedselsysteem of -mineralen–kringloop, minder gebruiken van diergeneesmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen en/of een beter verdienmodel zonder uitbreiden van de veestapel.

Hoe werkt het?

Boeren kunnen vanaf 5 september een voucher downloaden van de Agrifood webpagina. Met deze voucher kan de boer een adviseur inschakelen. Het advies dat de deskundig adviseur geeft, moet voldoen aan voorwaarden. Lees hierover vanaf 5 september meer op de subsidiepagina van Provincie Gelderland (Deze link gaat naar een externe website). De (agrarisch) ondernemer mag zelf een adviseur kiezen. Dit moet wel een adviseur zijn met kennis van zaken en een inschrijving in de Kamer van Koophandel. De adviseur moet altijd een bezoek aan het bedrijf brengen. Uiteindelijk vraagt de adviseur de vergoeding (subsidie) aan. De adviseur moet hierbij de ondertekende voucher (door zowel boer als adviseur) indienen.Melkveehouderij Persingen Gelderland

Bron: Nieuwsbrief Agrifood Gelderland (2022, nummer 4) (Deze link gaat naar een externe website)

Meer nieuws

Al het nieuws