Lees pagina voor

Opvanglocatie op een cruiseschip bij de Veerdam

We passen deze pagina regelmatig aan met de nieuwste informatie. Laatste aanpassing: 25 juli 2022.

In de haven van Druten aan de Veerdam ligt sinds donderdag 19 mei een cruiseschip. Vanaf 25 mei bieden wij hier Oekraïense vluchtelingen onderdak aan. Op 25 juli wonen er zo'n 110 mensen. Het schip biedt voor minimaal 6 maanden ruimte aan maximaal 140 Oekraïense vluchtelingen.

Voorbereidingen

Er is veel voorbereid: de haven uitdiepen, regelen van technische zaken zoals internet en elektriciteit, en zorgen voor een veilige op- en afgang naar de wal. We werken hierbij samen met partijen die betrokken zijn bij activiteiten rondom en exploitatie van de Veerdam.
Naast een woonplek zorgen we er ook voor dat de Oekraïense mensen zich bij aankomst direct kunnen registeren. Zo hebben ze toegang tot bijvoorbeeld leefgeld, zorg, onderwijs en werk. We werken hierbij onder andere samen met de scholen, huisartsen, welzijnsorganisatie MeerVoormekaar en Vluchtelingenwerk.

Het schip

Het schip ligt in de haven naast het bestaande horecaschip. Op het opvangschip zijn voorzieningen als tweepersoonshutten met sanitair, catering en gemeenschappelijke verblijfruimtes. Er is een vaste, opgeleide bemanning aan boord.
Vanuit de gemeente werken we met vaste opvangcoördinatoren en er is 24 uur per dag beveiliging. 

Het afvalwater vangen we aan boord op in tanks. Het schip heeft een eigen zuivering. Het gefilterde water moet aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen voordat het geloosd wordt. Wat overblijft in de filter halen ze apart op.

Strand tijdelijk afgesloten

Om het schip te kunnen laten aanleggen aan de Veerdam is de haven uitgediept. Het zand uit de haven ligt nu op het strandje rond de haven. Dit ‘drijfzand’ kan voor gevaarlijke situaties zorgen.
Het is daarom tijdelijk verboden om dit strand op te gaan. Het strand is nu met hekken afgesloten. Zwemmen in de Waal en haven was altijd al verboden.

Veiligheid en parkeren

Bijeenkomst voor de buurt

Omwonenden van de Veerdam en andere betrokkenen hebben persoonlijk bericht gekregen met een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst die op 5 mei plaatsvond. Op deze avond was ook welzijnsorganisatie MeerVoormekaar om informatie te geven over wat vrijwilligers kunnen betekenen.

Vrijwilligers of andere hulp?

Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger? Neemt u dan contact op met MeerVoormekaar via oekraine@meervoormekaar.nl.
Op dit moment hebben we (nog) geen spullen nodig. Het schip is volledig ingericht. Wanneer we nog spullen nodig hebben laten we dat weten via onze website of social media.