Lees pagina voor

Opvanglocatie op een cruiseschip bij de Veerdam

In de haven aan de Veerdam in Druten ligt sinds mei 2022 een cruiseschip waar 136 Oekraïense vluchtelingen tijdelijk worden opgevangen. Dit is ook het aantal mensen dat maximaal op het schip kan.

Het schip was in eerste instantie gehuurd voor 6 maanden. De gemeente heeft in december besloten om het huurcontract te verlengen tot eind 2023.

Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld: “Voor de Oekraïense mensen blijven het helaas hele onzekere en zorgelijke tijden. Hun zorgen kunnen we moeilijk wegnemen. Wat we wel kunnen, is hen de zekerheid bieden dat ze in ieder geval heel 2023 in Druten op het schip kunnen blijven wonen.”

Het schip

Het schip ligt in de haven naast het bestaande horecaschip. Op het opvangschip zijn voorzieningen als tweepersoonshutten met sanitair, catering en gemeenschappelijke verblijfruimtes. Er is een vaste, opgeleide bemanning aan boord.
Vanuit de gemeente werken we met vaste opvangcoördinatoren en er is 24 uur per dag beveiliging. 

Het afvalwater vangen we aan boord op in tanks. Het schip heeft een eigen zuivering. Het gefilterde water moet aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen voordat het geloosd wordt. Wat overblijft in de filter halen ze apart op.

Veiligheid en parkeren

Vrijwilligers of andere hulp?

Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger? Neemt u dan contact op met MeerVoormekaar via oekraine@meervoormekaar.nl.
Op dit moment hebben we geen spullen nodig. Het schip is volledig ingericht. Wanneer we nog spullen nodig hebben laten we dat weten via onze website of social media.

We passen deze pagina regelmatig aan met de nieuwste informatie.

Laatste aanpassing: 14 december 2022