Kerkpad 11 en 13, Nederlands Hervormde Kerk en pastorie

Op 10 juli 1800 namen de katholieke Horssenaren, na de Reformatie, de middeleeuwse kerk weer terug. De hervormden moesten zich behelpen met een gehuurde kamer. Toen de dominee ook nog weg ging, leek het gedaan met de protestanten in Horssen.

Maar na een landelijke collecte in 1820 en 1821 voor arme gemeenten in het Land van Maas en Waal en een flinke subsidie van koning Willem I, konden de protestanten dit  zaalkerkje aan het Kerkpad bouwen. Het is een klein gebouw geworden: slechts 13,5 meter lang en krap 7 meter breed. Het was wel een vooruitgang ten opzichte van het kamertje. 

Het Nederlands Hervormde kerkje bestaat uit twee traveeën. De ruimte wordt van daglicht voorzien door zes gietijzeren spitsbogige vensters. Op 6 oktober 1822 werd de inwijding gevierd. In 1980 werden de muur, stucplafonds en de klokkentoren gerestaureerd.

De pastorie, nu in gebruik als woonhuis, werd in 1829 rechts van de kerk gebouwd. Het is een blokvormig huis in baksteen. Rechts is een koetshuis aangebouwd en links is de pastorie door middel van een muur met de kerk verbonden. In 2006 is een ingrijpende restauratie en renovatie aan de pastorie te beurt gevallen. Neem wat afstand en zie het fraaie ensemble van pastorie, koetshuis, kerkmuur en kerk in deze rustieke omgeving.

De monumenten zijn niet voor publiek toegankelijk

Alle feiten op een rij:

Locatie monument: Kerkpad 11 en 13 – Horssen
Wanneer is het gebouwd?: 1822 resp. 1829
Monumentenstatus: Rijksmonument
Bronvermelding

  • Schulte, A.G. (1986). Het land van Maas en Waal: Monumenten van Geschiedenis en Kunst. ’s-Gravenhage: Staatsuitgeverij 
  • Hans Barten fotografie

Pagina opties