Monumenten Horssen

 • Roedensestraat 10, Boerderij Veldhof

  Boerderij Veldhof is een voormalige boerderij uit het midden van de negentiende eeuw.  De grote hoeve ligt op de splitsing van de Roedensestraat en de Hogeweg. Op een kaart uit 1821 draagt de boerderij de naam Veldhof.

 • Hogeweg 1, Boerderij

  Dit monument was tot voor kort een gaaf voorbeeld van een dwarsdeelboerderij uit de late negentiende eeuw. Boerderijen met dwarsdelen hebben de veestal over de volle breedte tegen de achtergevel. Dit in tegenstelling tot de meer voorkomende boerderijen in deze streek met een langsdeel. In dat geval liggen de stallen tegen de zijgevels.

 • Kerkpad 2, Voormalige Katholieke kerk

  Op 20 september 1566 richtte de hervormingsgezinde jonker Dirk van Batenburg vernielingen aan in de kerk. Een ooggetuige verklaarde: “dat alsoe die beelden gebroocken und die kercke van binnen gedestueert is”.

 • Kerkpad 7, Rooms-katholieke kerk St.Antonius Abt

  De plannen voor de bouw dateren al van 1893. In dat jaar is architect P.J. H. Cuypers gevraagd om een plan te maken voor herstel van de oude middeleeuwse kerk en voor nieuwbouw. Cuypers bouwde de kerk in Druten. Hij is in Horssen komen kijken en heeft ook plannen ingeleverd, maar hij heeft de kerk uiteindelijk niet gebouwd. Wellicht speelde geld een rol.

Pagina opties