Pagina opties

Groter

Ambtshuisstraat 1, Boldershof bestaande uit een kapel, drie paviljoens (Marie-Louise, Bernadette en Montfort) en een klooster

Het gebouwencomplex Boldershof werd in het begin van de twintigste eeuw gebouwd door Edouard Cuypers. Hij was de neef van de beroemde architect dr. Pierre Cuypers, bekend van onder meer de Ewalden kerk in Druten en het Rijksmuseum van Amsterdam.

De Filles de la Sagesse (Dochters der Wijsheid), een uit Frankrijk gevluchte orde, gaf opdracht voor de bouw van het grote klooster met de vele bijgebouwen op het Boldershofterrein. Hier start de geschiedenis van Boldershof (tegenwoordig ’s Heerenloo) als instelling voor verzorging en opvoeding van verstandelijk gehandicapten.

De orde nam de zorg voor zwakbegaafde meisjes en vrouwen op zich. Vóór de bouw van het klooster was Huize Boldershof een landgoed, achtereenvolgens bewoond door de zusters van Asperden en Jonkheer Jan Hendrik van Delen. Het is zelfs nog een tijd gemeentehuis geweest, totdat plattelandsdokter Sauter het in 1888 kocht. Zijn weduwe verkocht het op 4 mei 1903 aan de zusters.

Het Boldershofcomplex is opgetrokken in een grauwe baksteen en hoofdzakelijk gedekt met helderrode gegolfde Friese pannen. Het heeft een symmetrische aanleg met in de as een terugliggende kapel. De kapel heeft aan de voorkant een mooie trapopgang, die ook de ingang is van het gebouwencomplex. De kapel bestaat uit vier vakken met hooggeplaatste vensters en een steil zadeldak. Op een helmvormige bekroning stond tot 2007 een smeedijzeren kruis. De kopgevel aan de voorzijde heeft in de top rijk siermetselwerk. Net boven het portaal is een groot roosvenster met vierpas en glas in lood. Tegen het koor aan ligt een lage aanbouw met sacristie. De kapel wordt niet meer gebruikt voor erediensten. In 2009-2010 is de kapel grondig gerestaureerd. In de nabije toekomst krijgt het een herbestemming.

Aan de Ambtshuisstraat in de as van het complex is een inrijpoort, opgetrokken uit geel genuanceerde steen. De iets terugliggende hoofdpoort heeft twee zware penanten, waaraan de smeedijzeren hekken zijn bevestigd. De penanten worden bekroond door achthoekige smeedijzeren lantaarns. Aan weerszijden van de penanten is hoogopgaand metselwerk, afgedekt door een ezelsrug. Links met een klein poortje met smeedijzeren hek, rechts met een bronzen kopie uit 2008 van een geglazuurd keramiektableau van Jac Maris.

Voor het complex ligt een fraaie tuin met beelden: De Engelbewaarder

en het oorlogsmonument St. Joris en de Draak. Aan de linkerzijde ligt het paviljoen Marie-Louise, aan de rechterzijde paviljoen Montfort. Evenwijdig aan de Kattenburg ligt het paviljoen Bernadette en het klooster. Elk paviljoen bestaat uit een souterrain, een bel-etage met veranda, een verdieping en een schilddak, met de nok evenwijdig aan de Ambtshuisstraat. In de dakvlakken is een aantal klimmende dakkapellen met draairamen. De paviljoens waren van alle gemakken voorzien. De elite van Druten kwam er regelmatig een bad nemen. Na nieuwbouw achter de paviljoens, begin jaren tachtig, dreigde de sloop voor deze gebouwen, maar dat is gelukkig voorkomen.

Het Boldershofcomplex is niet meer in gebruik als “inrichting voor idiote meisjes”. In 1986 vertrokken de zusters uit Druten. De paviljoens en het klooster zijn ingericht als appartementen. Heel het terrein is openbaar. Hier overheen lopen wandelroutes zoals de Boldershof Cour (www.drutenonline.nl en de gemeentelijke Kunst en Monumentenroute ‘Ik Zie!').

Alle feiten op een rij:

Locatie monument:  Ambtshuisplein 1 (voormalige kapel), 15 t/m 46 (Montfort), 50 t/m 83 (Marie-Louise), 85 (Bernadette), 87 t/m 101 (voormalig klooster) - Druten
Waneer is het gebouwd?: 1907 - 1915
Monumentenstatus: Gemeentelijk monument
Bronvermelding :

  • Os, Johan van en Talsma, Ans. Boldershof 75
  • Schulte, A.G. (1986). Het land van Maas en Waal: Monumenten van geschiedenis en kunst. 's-Gravenhage
  • Hans Barten fotografie