Pagina opties

Groter

Grotestraat 13, Pastorie van de Rooms-katholieke parochie

De pastorie ligt rechts van de huidige Rooms-katholieke  kerk. De pastorie is tegelijkertijd met een oude kerk met toren gebouwd. Deze kerk stond rechts naast de pastorie op het huidige kerkhof.

De architect van zowel de oude kerk als de pastorie was de in 1798 in Deest geboren bouwmeester Gradus Gradussen. Deze veelzijdige man werd ook de grondlegger van het later landelijk bekende orgelbouwbedrijf Gebroeders Gradussen. Het bedrijf leverde in 1866 ook het nieuwe orgel voor de kerk.

Het hoofdgedeelte van de pastorie heeft een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen en een bovenverdieping. De bovenverdieping bestaat uit een aan vier zijden oplopend afgeplat schilddak. Leien bedekken het dak en op elk van de vier nokhoeken staat een schoorsteen. De voorplint is gepleisterd, de overige plinten zijn gemetseld. De voorgevel is symmetrisch en heeft een vooruitspringend middengedeelte met een geprofileerde kroonlijst boven de deur. De voorgevel had oorspronkelijk 6-ruits schuiframen, die in het begin van de vorige eeuw vervangen zijn door dubbele 2-ruits draairamen met 2-ruits bovenlichten (klapramen). Ook twee met pannen gedekte aanbouwsels aan de achterzijde, waarvan een met schoorsteen, dateren uit een latere periode.

Bouw en inrichting van kerk en pastorie kwamen in totaal op 39.444 gulden. De Deestenaren Jan van Welie en zijn zus Grada namen hiervan ruim 25.000 gulden voor hun rekening. De pastorie aan de Grotestraat was de eerste pastorie van de in 1858 zelfstandig geworden parochie Deest. Het dorp telde toen ongeveer 350 inwoners.

De pastorie is alleen op afspraak te bezichtigen. 

Alle feiten op een rij:

Locatie monument: Grotestraat 13 - Deest
Waneer is het gebouwd?: 1859
Monumentenstatus: Gemeentelijk monument
Bronvermelding:

  • Geer, P.G. van de (2007). De familie Gradussen, architect en orgelbouwers. Tweestromenland, Maas en Waals Tijdschrift voor streekgeschiedenis, nummer 133
  • Wijchen: Historische Vereniging Tweestromenland.
  • Os, Johan van (1997). Duizend jaar Deest. Deest: Stichting Duizend Jaar Deest
  • Gemeentearchief Druten
  • Hans Barten fotografie