Pagina opties

Groter

Grotestraat 22, Boerderij

Deze boerderij is van het krukhuistype (L-vormige plattegrond) met een naar links uitgebouwd voorhuis met schilddak. Het linker zijschild en het achterzijschild zijn bij de laatste verbouwing rond 1965 naar beneden doorgetrokken.

Door het tegelijkertijd verhogen van de linker zijmuur zit er nu een knik in het dak. Het voorhuis is gedekt met riet, het achterhuis met riet en rode verbeterde Hollandse pannen. De bakstenen gevels zijn wit geschilderd met een grijze gepleisterde plint. Het voorhuis heeft boven de voorgevel en de rechterzijgevel een zolderverdieping.

In de jaren zestig van de twintigste eeuw is verder de rechtergevel van het voorhuis opnieuw opgebouwd. Het achterhuis is meer aangepast aan de woonfunctie. Daarbij werden nieuwe vensters en deuren geplaatst. De voorgevel heeft drie vensters die zijn afgesloten door rollagen en een venster dat is afgesloten door een strek: de lange smalle zijde van een baksteen. De kozijnen hebben luiksponningen en opgeklampte luiken met zesruits schuiframen, met uitzondering van het linker venster, dat een kozijn met vierruits raam en tweeruits bovenlicht bezit. De zolderverdieping heeft aan de voorzijde drie kleine vensters met vierruits raampjes. Deze zoldervensters corresponderen niet met de assen van de vensters van de onderverdieping.

De krukhuisboerderij in Deest heeft een levendig silhouet en witte gevels, waardoor het een opvallende verschijning is in de Grotestraat. Deze straat heette in de zeventiende eeuw overigens Krommestraat en in 1809 Kerkstraat, hoewel Deest in die tijd geen kerk bezat maar slechts een kleine kapel. In de directe omgeving staan grotendeels woningen van na de Tweede Wereldoorlog. Twee Duitse vliegende bommen hebben namelijk in februari 1944 vrijwel het hele centrum van Deest weggevaagd. De landelijke omgeving waarin de boerderij oorspronkelijk lag, is hierdoor verloren gegaan. De boerderij is niet van binnen te bezichtigen. 

Alle feiten op een rij:

Locatie monument: Grotestraat 22 – Deest
Waneer is het gebouwd?: Rond 1860, maar in de zestiger jaren van de vorige eeuw drastisch gewijzigd
Monumentenstatus: Gemeentelijk monument
Bronvermelding :

  • Gemeentelijk monument
  • Os, Johan van (1997). Duizend jaar Deest. Deest: Stichting Duizend Jaar Deest
  • Gemeentearchief Druten
  • Hans Barten fotografie