Pagina opties

Groter

Hogeweg 1, Boerderij

Dit monument was tot voor kort een gaaf voorbeeld van een dwarsdeelboerderij uit de late negentiende eeuw. Boerderijen met dwarsdelen hebben de veestal over de volle breedte tegen de achtergevel. Dit in tegenstelling tot de meer voorkomende boerderijen in deze streek met een langsdeel. In dat geval liggen de stallen tegen de zijgevels.

In 2013 en 2014 is het pand grondig gerestaureerd, waarbij het bedrijfsgedeelte in het achterhuis bij het woongedeelte werd getrokken en ook de gevelopeningen in de zij- en achtergevels werden aangepast en gemoderniseerd. Tevens werd de aanwezige schuur vervangen en op het achtererf een bakhuisje met pseudoschoorsteen gebouwd.

De voormalige boerderij was tot die tijd een eenvoudige boerderij met hoog opgaande voorgevel en een zadeldak met wolfseinden, die bij de restauratie weinig veranderden. Het dak is aan de bovenzijde gedekt met riet en aan de onderzijde met gesmoorde Hollandse pannen. In de symmetrische voorgevel bevindt zich een recht afgesloten deurkozijn met bovenlicht. Het kozijn is aan weerszijden geflankeerd door een venster met hanenkam, opgeklampte luiken en oorspronkelijke zesruits schuiframen.

Op de zolderverdieping zijn twee recht afgesloten vensters met hanenkam, elk voorzien van een vierruits schuifraam. De onderzijde van de voorgevel is afgesmeerd met een grijze afwerklaag. De zijgevels zijn aan de bovenzijde afgewerkt met een uitspringende vertanding. Bij de restauratie werd deze afwerking helaas verhoogd.

In de linkerzijgevel ter hoogte van het achterhuis zaten, ter plaatse van de nieuwe glazen pui, voorheen over de volle hoogte recht afgesloten, dubbele deeldeuren met een middenpaal. Deze deuropening met zogenaamde middenman vormde de toegang naar de dwarsdeel en werd aan de linkerzijde geflankeerd door een staldeur die werd afgesloten door een segmentboog. Ook de rechterzijgevel had achterin zo’n staldeur die diende voor mestafvoer.

 Het monument is alleen vanaf de Hogeweg te bezichtigen.

Alle feiten op een rij:

Locatie monument: Hogeweg 1 – Horssen
Wanneer is het gebouwd?: Rond 1870
Monumentenstatus: Gemeentelijk monument
Bronvermelding: