Pagina opties

Groter

Hogeweg 6, Hallehuisboerderij

Deze voormalige hallehuisboerderij met middenlangsdeel ligt aan een doodlopend zijweggetje. Het monument heeft een zadeldak met wolfseinden. Het dak is gedekt met riet en met gesmoorde Hollandse pannen. De nog oorspronkelijke voorgevel is aan weerszijden afgewerkt met vlechtwerk.

Doorgaans zijn bij dergelijke boerderijen in de loop der tijden de voorgevel en één of beide zijgevels opgetrokken en is het vlechtwerk verdwenen. 

In de voorgevel van dit monument zit een klein venster ter plaatse van de opkamer boven de kelder. Dit opkamervenster is voorzien van een tweeruits schuifraam en een opgeklampt luik. Daarnaast is het voordeurkozijn met hanenkam te zien, voorzien van een bovenlicht met levensboom. Rechts zit een tweetal rechtafgesloten vensters met hanenkam, zesruits schuiframen en opgeklampte luiken. Op de zolder bevindt zich een rechtafgesloten venster met rollaag en een vierruits schuifraam. 

In de met windveren afgewerkte achtergevel bevinden zich deeldeuren. De deuren zijn afgesloten met een segmentboog met sluitsteen en worden aan weerszijden geflankeerd door gietijzeren rondboograampjes en door staldeuren. Boven de deeldeuren zit een hooiluik. Aan de linkerzijgevel ter hoogte van het achterhuis is een dwarsdeelschuur gebouwd. Deze schuur met rieten zadeldak loopt ongeveer zes meter voorbij de achtergevel van de boerderij. Het dak heeft aan de kopgevel een afgewolfde top en aan de achtergevel een diep doorgetrokken schild. De hoog opgetrokken ziigevel van de schuur maakt een rechte hoek met de daarmee verbonden achtergevel van de boerderij. De schuur heeft hier rechtafgesloten deeldeuren. 

De naaldboom rechts voor het huis is een ongewoon element bij dit monument. Oorspronkelijk plantte men namelijk in deze omgeving bij dergelijke boerderijen uitsluitend bomen en planten die nut hadden; hier heeft beslist een perenboom of pruimenboom gestaan. Naaldbomen groeiden voornamelijk in bossen op onvruchtbare grond. 

De woning is niet vrij toegankelijk. 

Alle feiten op een rij:

Locatie monument: Hogeweg 6 – Horssen
Wanneer is het gebouwd?: Rond 1850
Monumentenstatus: Gemeentelijk monument
Bronvermelding: