Pagina opties

Groter

Lindeboomstraat 4, Het Gogh

Dit monument is een hallehuisboerderij met een middenlangsdeel en een dwarsgebouwd voorhuis (T-boerderij). Het huidige voorhuis heeft vier vensterassen met in de tweede as een rechtafgesloten deurkozijn met hanenkam, paneeldeur en bovenlicht met gietijzeren levenboom. De rechtafgesloten vensters met hanenkam zijn voorzien van zesruits schuiframen en opgeklampte luiken.

Ter hoogte van de zolderverdieping bevinden zich in de voorgevel en zijgevels rechtafgesloten kleine vensters met hanenkam en vierruits schuiframen. Het diepe voorhuis heeft een rietgedekt schilddak. Naar het zich laat aanzien zijn de voorgevel en noordgevel van het voorhuis ooit opgetrokken. Door dit optrekken werd de oorspronkelijke krukboerderij uitgebreid tot T-boerderij. 

Het naar de weg gekeerde achterhuis heeft een zadeldak met wolfseind. Het dak is deels gedekt met riet en deels met blauwe Hollandse pannen. In de achtergevel bevinden zich door een segmentboog afgedekte deeldeuren, geflankeerd door halfronde, gietijzeren ramen en staldeuren, eveneens afgedekt door een segmentboog. Boven de deeldeuren zit een hooiluik dat ook door een segmentboog is afgesloten. 

De voortuin van de boerderij is ingericht als arboretum, een parkachtige tuin van ongeveer een halve hectare met meer dan honderd soorten fraaie en zeldzame bomen, struiken en vaste planten. Het arboretum is regelmatig geopend voor bezoekers. Het pand is een sfeerbepalend element aan de noordzijde van de Middeleeuwse kerk in samenhang met de bebouwing rond de kerken. 

De woning zelf is niet toegankelijk voor publiek

Alle feiten op een rij:

Locatie monument: Lindeboomstraat 4 – Horssen
Wanneer is het gebouwd?: Tweede helft negentiende eeuw
Monumentenstatus: Gemeentelijk monument
Bronvermelding