Pagina opties

Groter

Molenweg 5, Het Voorhuys

Het monument is een mooi gelegen boerenerf met boerderij, schuur en moestuin. De hallehuisboerderij met middenlangsdeel heeft ter plaatse van het voorhuis later hoger opgetrokken zijgevels. Het zadeldak van de boerderij met wolfseinden is boven de middenbeuk gedekt met riet en boven de zijbeuken gedekt met pannen.

Het voorhuis heeft aan de rechterzijde een kelder met opkamer. Het vlechtwerk van de oorspronkelijke voorgevel is nog duidelijk zichtbaar. Van links naar rechts bevinden zich in de voorgevel twee rechtafgesloten vensters met rollaag, zesruits schuiframen en opgeklampte luiken. Ernaast is een deurkozijn met bovenlicht en levensboom en een smal recht afgesloten venster ter plaatse van de opkamer, voorzien van drieruits schuifraam en opgeklampt luik. De huidige achtergevel is niet oorspronkelijk.

Rechts van de boerderij ligt op het erf een grote hallehuisschuur, oorspronkelijk met middenlangsdeel. Op de schuur bevindt zich een zadeldak met wolfseinden en “oelegaten”, ingangen voor nestelende uilen.  Het dak is gedekt met golfplaten. In de nieuw gemetselde voorgevel van de schuur bevonden zich oorspronkelijk de deeldeuren. Ter plaatse van het aanvankelijk met hout beschoten gedeelte is nu een rechthoekig hooiluik aangebracht. In de zijgevels bevinden zich staldeuren, afgewisseld met door een segmentboog afgedekte, gietijzeren raampjes.

De Molenweg heeft een tijdje als tolweg gediend. Rond 1880 verkreeg de herbergier Adriaan van den Hurk het recht tol te heffen van alle verkeer op de Molenweg tussen Druten en Horssen. Het tolhuis stond aan de overzijde op de plaats van het huidige huisnummer 6.
In 1894 werd de tol weer opgeheven.

Het voorhuis is ingericht als logiesaccommodatie. Alleen gasten van het logement kunnen (dit deel van) het monument bezichtigen.  

Alle feiten op een rij:

Locatie monument: Molenweg 5 – Horssen
Wanneer is het gebouwd?: 1771
Monumentenstatus: Gemeentelijk monument
Bronvermelding:

  • Os, Johan van (1987). De gemeentegeschiedenis van Horssen 1811-1984. Wijchen: Historische Vereniging Tweestromenland.
  • Gemeentearchief Druten
  • Hans Barten fotografie