Pagina opties

Groter

Waalbandijk 80, Tabaksschuur

In deze tabaksschuur werd vroeger de tabak te drogen gehangen. Het is een tweebeukige schuur met ankerbalkconstructie en een met riet gedekt schilddak. De wanden bestaan uit brede gepotdekselde en zwart geteerde planken op een hoge metselwerkplint. Aan de voorzijde bevindt zich een niet-oorspronkelijke garagedeur.

De tabaksteelt in Maas en Waal is omstreeks 1670 begonnen. Het is bekend dat in 1743 in Afferden 30 morgen tabak werd geteeld (1 morgen = ± 0,8 ha). Tabak was het eerste landbouwproduct dat niet alleen in het eigen dorp werd geconsumeerd. Het bracht daarom ook enige welvaart. Tijdens de Franse overheersing werd de teelt door Frankrijk gemonopoliseerd en verdween uit Nederland, om na 1813 weer op te leven. In Maas en Waal werd rond 1850 weer volop tabak geteeld en stonden er bij de tabakshofsteden veel tabaksschuren waarin de tabaksbladen te drogen werden gehangen. Rond 1900 neemt de concurrentie van de in de warmere streken geteelde tabak sterk toe. De teelt is dan over zijn hoogtepunt heen. Direct na de Tweede Wereldoorlog is de tabaksteelt uit Maas en Waal verdwenen. Ook vrijwel alle tabaksschuren verdwijnen dan of krijgen een andere functie.

Deze tabaksschuur in Afferden heeft een eenvoudige architectuur, maar trekt de aandacht in de bocht van de vroegere Waalbandijk. De schuur is in de voet van de dijk gebouwd. De ernaast gelegen boerderij en deze tabaksschuur liggen in het verlengde van de Schriksestraat en de Pas. Tot in het vierde kwart van de vorige eeuw kon men over een nu helaas afgesloten voetpad nog van de dorpskern naar de dijk lopen. De schuur is uitsluitend vanaf de dijk te bezichtigen. 

Alle feiten op een rij:

Locatie monument: Waalbandijk 80 – Afferden
Wanneer is het gebouwd?: Rond 1850
Monumentenstatus: Gemeentelijk monument
Bronvermelding

  • Os, Johan van (1991).Afferden: Een dorpsboek uitgegeven bij het honderdjarig bestaan van de R.K. Parochiekerk St Victor en Gezellen te Afferden (Gld).Afferden, R.K. Kerkbestuur
  • Schulte, A.G. (1986). Het land van Maas en Waal: Monumenten van Geschiedenis en Kunst. ’s-Gravenhage: Staatsuitgeverij
  • Gemeentearchief Druten
  • Hans Barten fotografie