Pagina opties

Groter

Zelksestraat 10, Krukhuis

Het pand staat op een lichte verhoging aan de Zelksestraat en is van oorsprong een hallehuisboerderij met middenlangsdeel. Het heeft een krukhuis, een naar links uitgebouwd diep voorhuis. De huidige boerderij is gebouwd op oudere bouwkernen. Het monument is niet meer in bedrijf.

Het voorhuis is voorzien van een rietgedekt schilddak met hoekschoorsteen. De gevels met gestreken plint worden afgesloten door een zware bakstenen lijst met overhoeks geplaatste tand. De asymmetrische voorgevel heeft een drietal rechtafgesloten vensters met hanenkam, zesruits schuiframen en opgeklampte luiken.

Ongeveer in het midden van de voorgevel bevindt zich een rechtafgesloten deurkozijn met hanenkam en een bovenlicht met levensboom. De zaadzolder (plaats waar men vroeger de goederen droog kon bewaren) heeft drie liggende vensters met hanenkam en tweeruits ramen. Het achterhuis heeft een zadeldak met wolfseind dat met riet en pannen is gedekt. In de achtergevel zijn sporen te zien van vlechtingen van deeldeuren die door een korfboog zijn afgesloten. Boven deze dichtgezette deeldeuren bevindt zich een hooiluik dat is afgesloten door een rondboog. In de achtergevel zitten later toegevoegde staldeuren.

Het monument is niet voor publiek toegankelijk. 

Alle feiten op een rij:

Locatie monument: Zelksestraat 10 – Horssen
Wanneer is het gebouwd? Rond 1860
Monumentenstatus: Gemeentelijk monument
Bronvermelding