Pagina opties

Groter

Zelksestraat 12, Kooikershuis Kweekhoven

Kooikerhuis Kweekhoven bestaat uit een op de hoek van de Zelksestraat gelegen boerenerf met boerderij, schuur en hooiberg. De boerderij is een hallehuisboerderij: het heeft een middenlangsdeel achter een dwarsgebouwd voorhuis. Dit voorhuis heeft met vlechtingen afgewerkte tuitgevels met schoorsteen en is voorzien van een rietgedekt zadeldak.

Op de begane grond bevinden zich in de voorgevel en de rechter zijgevel  rechtafgesloten vensters met rollaag, zesruits schuiframen en opgeklampte luiken. Rechts in de voorgevel is een deurkozijn met rollaag en tweeruits bovenlicht te zien. De zaadzolder heeft drie liggende vensters met tweeruits ramen. In de linker tuitgevel bevindt zich een klein luikje, gevat in een kozijn. Het achterhuis is voorzien van een zadeldak met wolfseind en derde schoorsteen. Bovenaan is het dak gedekt met riet en onder met verbeterde Hollandse pannen. In de met vlechtingen afgewerkte achtergevel bevindt zich een smalle deeldeur met bovenlicht. De deur wordt geflankeerd door gietijzeren ramen met segmentboog en staldeuren. Boven de deeldeur is een hooiluik geplaatst.

De voormalige boerderij is eind 2009 van eigenaar veranderd en wordt gerestaureerd.

Op het erf staat ook een ongeveer even oude, eenvoudige hallehuisschuur met middenlangsdeel, die bij de grotendeels afgeronde restauratie/verbouwing geschikt gemaakt is voor bewoning. Het dak van deze schuur is met riet en pannen gedekt. In de voorgevel van de schuur bevonden zich rechtafgesloten schuurdeeldeuren, gevat in een kozijn, met links een staldeur. Boven dit kozijn is de opening van het vroegere  hooiluik te zien. In de achtergevel van de schuur zitten de oorspronkelijke mestluikjes die zijn afgedekt door een segmentboog. Achter het huis, naast de schuur, is recent ook een hooiberg herbouwd.

In deze boerderij woonden tot in het begin van de vorige eeuw de kooikers, beheerders van de toenmalige Horssense eendenkooi, behorend bij het Huis te Horssen. Vandaar de naam kooikershuis. De naam Kweekhoven duidt op de vroegere plantenkwekerij.
Het monument heeft een beeldbepalende ligging op de hoek van de Zelksestraat tegenover de toegang naar het Huis Horssen en is niet toegankelijk voor publiek.

Alle feiten op een rij:

Locatie monument: Zelksestraat 12 – Horssen
Wanneer is het gebouwd?: Rond 1875
Monumentenstatus: Gemeentelijk monument
Bronvermelding: