Pagina opties

Groter

Monumenten Deest

 • Grotestraat 13, Pastorie van de Rooms-katholieke parochie

  De pastorie ligt rechts van de huidige Rooms-katholieke  kerk. De pastorie is tegelijkertijd met een oude kerk met toren gebouwd. Deze kerk stond rechts naast de pastorie op het huidige kerkhof.

 • Grotestraat 15, Rooms-katholieke kerk Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen

  Het kerkgebouw is een driebeukige neo-basiliek met een schip van vijf traveeën. Het toegangsportaal daarvóór is een halve travee groot. De halfronde koortravee aan de tegenovergelegen zijde is dieper.

 • Van Heemstraweg 2b, Boerderij Uiversnest

 • Grotestraat 22, Boerderij

  Deze boerderij is van het krukhuistype (L-vormige plattegrond) met een naar links uitgebouwd voorhuis met schilddak. Het linker zijschild en het achterzijschild zijn bij de laatste verbouwing rond 1965 naar beneden doorgetrokken.

 • Kweldam 9, Dijkboerderij

  Dit monument was oorspronkelijk een kleine hallehuisboerderij met een middenlangsdeel evenwijdig aan de dijk ernaast. Het bedrijfsgedeelte is verbouwd tot woongedeelte.

 • Kweldam 28, Boerderij Drie Akkers

  Dit monument is een enigszins blokvormig woonhuis met achterhuis. Het bestaat uit een begane grond, verdieping en zolderverdieping en is voorzien van een schilddak met hoekschoorstenen. Het dak is gedekt met gesmoorde muldenpannen.

 • Kweldam 38, Boerderij De Oude Dries

  De kapitale boerderij De Oude Dries is gedateerd op een van de staafankers van het woonhuis, maar is van oorsprong ouder dan 1837. Het zeven traveeën brede voorhuis is dwars op het stalgedeelte gebouwd en draagt een rieten schilddak met hoekschoorstenen. Het voorhuis heeft vensters met luiken en schuiframen met een 12- en 15-ruits roedenverdeling.

 • Munnikhofsestraat 33, Steenfabriek Vogelensangh

  Tot in de zestiger jaren van de vorige eeuw had vrijwel ieder dorp aan de Waal een of meerdere steenfabrieken. Ook Deest had steenfabrieken en een nog bestaande pannenfabriek. Hét kenmerk van dergelijke fabrieken uit de vorige eeuw is de hoge fabrieksschoorsteen. Bij Steenfabriek Vogelensangh vermeldt de schoorsteen het bouwjaar 1919. Ze heeft een opvallende versiering van gekleurde handvormstenen. De vele stalen ringen dienen ter versteviging.

 • Waalbandijk ongenummerd, Dijkmagazijn

  Het Dijkmagazijn, in de volksmond notschurtke (noodschuur) genoemd, is een bakstenen gebouw met twee bouwlagen op een onderbouw. Het is deels ingelaten in het dijklichaam. Het gebouw staat grotendeels op het niveau van de dijk zoals dat was vóór de dijkverzwaring aan het eind van de vorige eeuw.