Pagina opties

Groter

Monumenten Druten

 • Waalbandijk, Theekoepeltje

  Het bouwwerk is ontstaan als theehuisje voor de adellijke familie Van Delen. De familie woonde op het (thans verdwenen) kasteel ten westen van het oude dorp Druten. Het pad dat naar het theekoepeltje leidt bestaat nog: het van Delenspad.

 • Kappelekenslaan, Engelenkapel

  Foto van Engelenkapel

  Het monument was een rouwkapel met sectiekamer, behorend tot het complex van gebouwen van Boldershof. De kapel werd later Engelenhuisje genoemd.

 • Heersweg 26, Villa Delenoord

  Vanaf de Heersweg is de vrijstaande, blokvormige villa Delenoord goed te zien. De naam verwijst naar de adellijke familie Van Delen die het erachter gelegen kasteel Druten bewoonde.

 • Hogestraat 10, Winkel-woonpand

  afbeelding hogestraat 10

  Dit monument op de hoek van de Molenstraat en Hogestraat is het beste te bekijken vanaf de overkant van de Hogestraat.

 • Hogestraat 16, Winkelpand met bovenwoning

  Deze fraaie T-boerderij op de hoek van de Ooievaarstraat en de Hogestraat heeft een dwarsgeplaatst voorhuis met achterhuis. De gehele benedenverdieping van het voorhuis is ingericht als kledingwinkel. 

 • Hooistraat 2, Transformatorhuisje

  Dit monument is een vrijstaand transformatorhuisje van de P.G.E.M. (Provinciale Geldersche Electriciteits Maatschappij). Deze naam staat bij vergelijkbare huisjes meestal op een P.G.E.M.-tegeltableau, maar dat ontbreekt hier.

 • Hooistraat 42, Industrieel monument Tabakspakhuis

  Dit rechthoekige, vrijstaande monument is een groot voormalig tabakspakhuis. Het heeft een begane grond, twee verdiepingen en een zolderverdieping met flauw hellend zadeldak. Op de begane grond, in de as van de voorgevel, bevinden zich dubbele deuren.

 • Kattenburg 7, Woonhuis

  Dit woonhuis werd gebouwd door de gemeentearchitect Joseph Spits, bekend van meerdere Jugendstilpanden aan de Kattenburg. Hij woonde zelf in dit pand. Dit gedeelte van de straat Kattenburg ademt de sfeer van de Jugendstil, een bouwstijl uit het begin van de vorige eeuw. Kenmerken zijn frivoliteit in vorm en kleurige accenten. Kattenburg heette voorheen Lange Brouwerstraat.

 • Kasteelpad, Kasteelplaats

  De in de volksmond bekende “Kasteelplaats” moet in de middeleeuwen al als een middelpunt voor de plaats Druten gefungeerd hebben.

 • Kattenburg 15, Villa

  Kattenburg 15

  Dit monument is een fraai en rijk gedetailleerd vrijstaand herenhuis.

 • Kattenburg 24, Woonhuis

  Kattenburg 24

  Deze blokvormige, bakstenen villa heeft een begane grond met verdieping.

 • Kattenburg 33, Notarishuis

  Kattenburg 33, Druten

  Tegenover de noordzijde van de monumentale H.H. Ewaldenkerk ligt dit witgepleisterd huis met verdieping en afgeknot schilddak.

 • Kattenburg 57, Villa

  Dit pand bestaat uit een hoog opgetrokken, dwarsgeplaatst voorhuis met achterhuis. Hier praktiseerden generaties Den Daas als veeartsen. Vanuit Druten trokken zij Maas en Waal in. Vroeger meestal nadat een boerenknecht of -zoon hen per fiets was komen waarschuwen dat de koe op kalven stond of het “perd” kreupel was.

 • Mr. Van Coothstraat 30A, Voormalig kantoor steenfabriek Dericks en Geldens

  Wie door het land van Maas en Waal fietst of wandelt, kan overal in en op schuurtjes, stallen en achtermuren van huizen afgekeurde geglazuurde stenen en dakpannen zien van de steenfabriek Dericks en Geldens. De voormalige kantoorruimte van deze fabriek staat in de Mr. van Coothstraat. Het monument is vooral interessant voor de geschiedenis van bouwtechniek in verband met de ruime toepassing van de soorten geglazuurde steen.

 • Stationsstraat 19, Woonhuis tramchef

  afbeelding woonhuis tramchef

  Het monument is de voormalige chefswoning van de stoomtram Maas en Waal op het vroegere emplacement Stoomtram Maas en Waal. De medewerkers van de in 1902 opgerichte stoomtram woonden er tegenover in een zestal gekoppelde woonhuizen. Zij moesten dus iets verder lopen, maar ook weer niet te ver, want de tram moest vroeg onder stoom staan.

 • Stationsstraat 36, Hallehuisboerderij

  Dit monument is een voorbeeld van een T-boerderij: een hallehuisboerderij met middenlangsdeel en dwarsgeplaatst voorhuis. De voormalige boerderij ligt tegenover het vroegere tramremisecomplex. Vandaar ook de straatnaam Stationsstraat.

 • Stationsstraat 38, Hallehuisboerderij

  Een van de vroegere bewoners van dit monument was metselaar en later boer. Wellicht heeft hij zijn eigen pand goed onderhouden. Hij is waarschijnlijk als schoonzoon ingetrokken bij Duys, die werkzaam was bij de beroemde steenfabriek Dericks en Geldens.

 • Van Delenspad 3, Klompenmakershuis

  In deze eenvoudige hallehuisboerderij, oorspronkelijk in gebruik als tabaksboerderij in gebruik, woonde vroeger een klompenmaker. Oudere Drutenaren herinneren zich nog de klompenbomen die langs het huis lagen opgestapeld. Deze populieren of “peppels” in het “Maas en Waals” werden tot klompenbollen gezaagd. Klompenbollen zijn schijven van de boom waaruit de klompen werden gestoken en geschulpt. Een mallejan, een door paarden getrokken tweewielige hef- en sleepkar voor boomstammen, zal er vaak gesignaleerd zijn.

 • Waalbandijk 200 - 202, Dijkhuis

  Dit kolossale dijkhuis aan de Waalbandijk werd vroeger onder meer bewoond door een groothandelaar in steenkolen. Het huis staat niet geheel toevallig tegenover de scheepswerf en de haven. Het pand is alleen van buiten te bezichtigen.

 • Veerstraat 29, Woonhuis

  Jawel, in Druten konden ze ook bier brouwen. En wel in dit schitterende monument in de Veerstraat. Deze voormalige bierbrouwerij bestaat uit een dwarsgeplaatst voorhuis met achterhuis. Dit achterhuis ligt parallel aan de Veerstraat.

 • Scharenburg 21, De Steenakker

  Wie bij dit monument de moderne glasbouw aan de achterzijde van de landelijke grootgrutter wegdenkt, ziet de grote T-boerderij “De Steenakker” voor zich – waarvan nu het lange gedeelte van de ‘T’ is verdwenen. Deze boerderij werd rond 1900 gebouwd. Voor het huis bevond zich een tuin.

 • Ambtshuisstraat 1, Boldershof bestaande uit een kapel, drie paviljoens (Marie-Louise, Bernadette en Montfort) en een klooster

  Het gebouwencomplex Boldershof werd in het begin van de twintigste eeuw gebouwd door Edouard Cuypers. Hij was de neef van de beroemde architect dr. Pierre Cuypers, bekend van onder meer de Ewalden kerk in Druten en het Rijksmuseum van Amsterdam.

 • Ambtshuisstraat 3, Ambtshuis

  In 1758 werden de rechtbanken van Wamel en Bergharen samengevoegd tot één rechtbank in Druten. Hiervoor moest een pand gekocht worden.

 • Ambtshuisstraat 5, Voormalig postkantoor

  Dit gebouw was in gebruik als PTT-kantoor voordat het gebouw aan de hoek Kattenburg-Brouwersstraat als postkantoor in gebruik werd genomen. De directe ligging naast het Ambtshuis, toen het administratieve hart van het land van Maas en Waal, was erg handig.

 • Ambtshuisstraat 14, Dijkhuis

  Dit pand komt het best tot zijn recht als je het van een afstand ziet. Vanaf de dijk gezien heeft het geheel iets landhuis-achtigs.

 • Heersweg 11, Boerderij

  Het pand is een voorbeeld van een T-boerderij. De naam komt van de vorm die je ziet als je van bovenaf op de boerderij neer zou kijken. Het voorhuis is bij dergelijke boerderijen dwars op het achterhuis geplaatst.