Pagina opties

Groter

Monumenten Horssen

 • Roedensestraat 10, Boerderij Veldhof

  Boerderij Veldhof is een voormalige boerderij uit het midden van de negentiende eeuw.  De grote hoeve ligt op de splitsing van de Roedensestraat en de Hogeweg. Op een kaart uit 1821 draagt de boerderij de naam Veldhof.

 • Hogeweg 1, Boerderij

  Dit monument was tot voor kort een gaaf voorbeeld van een dwarsdeelboerderij uit de late negentiende eeuw. Boerderijen met dwarsdelen hebben de veestal over de volle breedte tegen de achtergevel. Dit in tegenstelling tot de meer voorkomende boerderijen in deze streek met een langsdeel. In dat geval liggen de stallen tegen de zijgevels.

 • Kerkpad 2, Voormalige Katholieke kerk

  Op 20 september 1566 richtte de hervormingsgezinde jonker Dirk van Batenburg vernielingen aan in de kerk. Een ooggetuige verklaarde: “dat alsoe die beelden gebroocken und die kercke van binnen gedestueert is”.

 • Kerkpad 7, Rooms-katholieke kerk St.Antonius Abt

  De plannen voor de bouw dateren al van 1893. In dat jaar is architect P.J. H. Cuypers gevraagd om een plan te maken voor herstel van de oude middeleeuwse kerk en voor nieuwbouw. Cuypers bouwde de kerk in Druten. Hij is in Horssen komen kijken en heeft ook plannen ingeleverd, maar hij heeft de kerk uiteindelijk niet gebouwd. Wellicht speelde geld een rol.

 • Kerkpad 9, Rooms-katholieke pastorie

  De pastorie van Horssen werd omstreeks 1890 gebouwd als pastorie voor de oude Rooms-katholieke kerk. In de jaren vijftig van de vorige eeuw is het gebouw aan de achterzijde fors uitgebreid met een 2-laags achterbouw en een garage. Bij deze uitbreiding is het dak van het oude gebouw voorzien van een nieuwe dakbedekking.

 • Kerkpad 11 en 13, Nederlands Hervormde Kerk en pastorie

  Op 10 juli 1800 namen de katholieke Horssenaren, na de Reformatie, de middeleeuwse kerk weer terug. De hervormden moesten zich behelpen met een gehuurde kamer. Toen de dominee ook nog weg ging, leek het gedaan met de protestanten in Horssen.

 • Rijdt 30, Oude Roomboterfabriek Horssen

  Het huidige pand bestaat uit een voorhuis dat dwars ligt op een nagenoeg even breed achterhuis. Het voorhuis heeft een begane grond, een zolderverdieping en een met riet gedekt zadeldak tussen twee tuitgevels, eindigend in een schoorsteen. Het huis wordt omgeven door een gepleisterde plint.

 • Roedensestraat 7, Boerderij

  Dit monument is een hallehuisboerderij met een open stal en schuur die in de lengterichting van het gebouw ligt. Het voorhuis is een krukhuis: het is naar links uitgebouwd. Dit voorhuis met zolderverdieping is voorzien van een rietgedekt schilddak met hoekschoorsteen. De gevel heeft van links naar rechts een tweetal rechtafgesloten vensters met hanenkam, voorzien van zesruits schuiframen en opgeklampte luiken.

 • Zelksestraat 2, Boerderij Het Houten Wambuis

  Het Houten Wambuis is een hoge statige boerderij met middenlangsdeel en een grijs gepleisterd voorhuis. De boerderij wordt in de volksmond “Het Houten Wames” genoemd. Het monument is voorzien van een rietgedekt zadeldak met wolfseinden. De grijs gepleisterde voorgevel in pseudo-natuursteen blokken heeft op de begane grond links uit het midden een rechtafgesloten deurkozijn met een tweeruits bovenlicht.

 • Zelksestraat 14, Huis te Horssen

  Ten westen van de dorpskern ligt, in een omgeving vol juweeltjes van boerderijen, het Huis Horssen. Het huis is in de negentiende eeuw verbouwd van boerderij tot landhuis als opvolger van een ouder, in 1879 gesloopt, kelderkasteel. De fundamenten van het kasteel zijn, aan het oog onttrokken door gazons, nog aanwezig.

 • Hogeweg 6, Hallehuisboerderij

  Deze voormalige hallehuisboerderij met middenlangsdeel ligt aan een doodlopend zijweggetje. Het monument heeft een zadeldak met wolfseinden. Het dak is gedekt met riet en met gesmoorde Hollandse pannen. De nog oorspronkelijke voorgevel is aan weerszijden afgewerkt met vlechtwerk.

 • Kerkpad 1, Villa

  Het monument is een chalet-achtig woonhuis met een onderkelderde begane grond, een zolderverdieping en een ver overstekend zadeldak. Het dak wordt rondom ondersteund door korbeelstellen, fraai bewerkte uitstekende uiteinden van balken met ondersteuning, en afgewerkt met geprofileerde windveren. In de dakvlakken is aan beide zijden een staande dakkapel met steekkap geplaatst. Het zadeldak is gedekt met rode muldenpannen. Op de nok staat een klein dakruitertje met klok.

 • Kerkpad 3 en Kerkpad 5, Hertenkamp

  Het monument Hertenkamp is een sfeerbepalend onderdeel van de omgeving en ligt naast de neogotische Rooms-katholieke Kerk en tegenover de Oude Kerk. In de huidige vorm bestaat het pand uit een dubbel woonhuis met een bakhuis behorend bij nummer 3. “Hertenkamp” ligt met de nok evenwijdig aan de straat en is gedeeltelijk onderkelderd.

 • Kerkpad 4 - 4A , Oud schoolhuis

  Dit voormalige schoolgebouw ligt aan de voet van de middeleeuwse dorpstoren in Horssen. Het heeft een voorhuis met schilddak dat met pannen is gedekt. De voorgevel ligt tegen de straat aan en heeft links van de voordeur twee en rechts drie gelijke zesruits vensters met luiken. Dwars achter het voorhuis ligt het voormalige bedrijfsgedeelte, dat eveneens met pannen is gedekt.

 • Kloosterweg 5, Krukhuis

  Van deze hoger dan de weg gelegen krukhuisboerderij met middenlangsdeel is het voorhuis naar rechts uitgebouwd. Waarschijnlijk dateert de kern van de boerderij uit de zeventiende eeuw. Voor het huis staan drie fraaie leilinden. Rechts, aangebouwd naast het achterhuis, staat een hallehuisschuur met zadeldak met wolfseinden. Het dak is oorspronkelijk gedekt met riet en later bij de zijbeuken met pannen.

 • Lindeboomstraat 4, Het Gogh

  Dit monument is een hallehuisboerderij met een middenlangsdeel en een dwarsgebouwd voorhuis (T-boerderij). Het huidige voorhuis heeft vier vensterassen met in de tweede as een rechtafgesloten deurkozijn met hanenkam, paneeldeur en bovenlicht met gietijzeren levenboom. De rechtafgesloten vensters met hanenkam zijn voorzien van zesruits schuiframen en opgeklampte luiken.

 • Mekkersteeg 17, Boerderij

  Op een verhoging in de bocht van de Mekkersteeg ligt deze voormalige hallehuisboerderij. Oorspronkelijk had het een middenlangsdeel die nu in- en uitwendig bij het woongedeelte is getrokken. De kern van dit monument dateert uit de achttiende eeuw.

 • Molenweg 5, Het Voorhuys

  Het monument is een mooi gelegen boerenerf met boerderij, schuur en moestuin. De hallehuisboerderij met middenlangsdeel heeft ter plaatse van het voorhuis later hoger opgetrokken zijgevels. Het zadeldak van de boerderij met wolfseinden is boven de middenbeuk gedekt met riet en boven de zijbeuken gedekt met pannen.

 • Pannekoekstraat 1, Boerderij

  Dit monument is door zijn uiterlijk en entourage en door de ommuurde tuin en bijgebouwen een van de fraaiste panden van Horssen. Het woongedeelte van de boerderij heeft een rieten zadeldak. Het bedrijfsgedeelte met de stallen, het oudste bouwdeel, ligt hier dwars achter.

 • Molenweg 23, Boerderij

  Dit monument is een eenvoudige hallehuisboerderij met middenlangsdeel en dwarsgeplaatst voorhuis. Het voorhuis met gestreken plint is voorzien van een rietgedekt schilddak en had oorspronkelijk  hoekschoorstenen. Het voorhuis is vijf assen breed en symmetrisch. Het heeft een rechtafgesloten deurkozijn met hanenkam en bovenlicht. De begane grond heeft rechtafgesloten vensters met hanenkammen.

 • Zelksestraat 4, Boerderij

  Deze boerderij is een van de oudste uit de rij van boerderijen in deze straat. Het monument ligt aan de rand van het gebied dat van oudsher beschreven wordt als De Zelk.

 • Roedensestraat 3, De Tien Morgen

  De voormalige boerderij De Tien Morgen ligt met enkele bijgebouwen aan het einde van een lange oprijlaan, omzoomd met bomen. Het is een boerderij met dwarsdeel. De boerderij heeft een zadeldak en is gedekt met riet en blauwe muldenpannen. In de vernieuwde schuren is een niet-agrarisch bedrijf gevestigd.

 • Rijdt 52, T-boerderij

  Het monument is een T-boerderij: een hallehuisboerderij met een middenlangsdeel en een dwars gebouwd voorhuis. De boerderij ligt ver van de Rijdt. Door een later achter- en naastgelegen uitbreidingsplan van de gemeente is naast het huis een nieuwe weg aangelegd met een aansluiting op het achtererf. De boerderij ligt nu aan deze weg. De voor- en achterzijde van het monument zijn vanaf deze openbare wegen te bezichtigen.

 • Zelksestraat 8, Boerderij De Vogelvanger

  Deze boerderij ligt op een lichte verhoging. Het pand is met het bedrijfsgedeelte naar de Zelksestraat gericht en had oorspronkelijk een dwarsdeel.

 • Zelksestraat 10, Krukhuis

  Het pand staat op een lichte verhoging aan de Zelksestraat en is van oorsprong een hallehuisboerderij met middenlangsdeel. Het heeft een krukhuis, een naar links uitgebouwd diep voorhuis. De huidige boerderij is gebouwd op oudere bouwkernen. Het monument is niet meer in bedrijf.

 • Zelksestraat 12, Kooikershuis Kweekhoven

  Kooikerhuis Kweekhoven bestaat uit een op de hoek van de Zelksestraat gelegen boerenerf met boerderij, schuur en hooiberg. De boerderij is een hallehuisboerderij: het heeft een middenlangsdeel achter een dwarsgebouwd voorhuis. Dit voorhuis heeft met vlechtingen afgewerkte tuitgevels met schoorsteen en is voorzien van een rietgedekt zadeldak.