Pagina opties

Groter

Monumenten Puiflijk

 • Van Mekerenstraat 2, Rooms-katholieke pastorie

  Architect van de pastorie is C. Weber, die ook de aangrenzende H Johannes de Doperkerk heeft ontworpen. Door middel van een authentieke tussengang zijn beide monumenten met elkaar verbonden.

 • Kerkstraat 24, Rooms-katholieke kerk Johannes de Doper

  Als we de Kerkstraat binnenrijden, zien we de door de toren gedomineerde driebeukige hallekerk. Het middenschip en de zijbeuken bij een hallekerk zijn even hoog. Daarnaast heeft het middenschip geen eigen ramen. Het gebouw is opgetrokken in baksteen, maar sommige elementen zijn van natuursteen.

 • Koningsweg 17, Oude Toren Puiflijk

  De toren is opgetrokken in rode baksteen en aan de buitenkant bekleed met tufsteen en een enkele natuursteen. Zij heeft een vrijwel vierkante plattegrond met een uitwendige maat van 6.50 bij 6.75 meter. Tegen de zuidmuur is een trappenhuis gebouwd op een achthoekige grondslag. Het trappenhuis is half opgenomen in de muur. Aan de buitenkant zijn duidelijk de scheidingen van de verschillende vloeren te zien.

 • Van Mekerenstraat 3, Herenboerderij

  Deze boerderij had waarschijnlijk in zijn oorspronkelijke gedaante een krukhuis-vorm, waarbij het voorhuis was omgebouwd in de richting van de straat. De boerderij dateert uit de negentiende eeuw. In 1921 werd het gebouw uitgebreid. Het voorhuis werd toen verdubbeld in volume. Hierbij werd ook de ingang verplaatst van de voorgevel naar de zijgevel, die aan de Van Mekerenstraat is gelegen.

 • Houtsetraat 25, Schoolmeestershuis

  Dit schoolmeestershuis heeft interessante bewoners gekend. Het huis, een verbouwde boerderij, werd in 1928 bewoond door meester Van de Geijn, hoofd van de nabijgelegen openbare jongensschool (is later gesloopt). De meisjes waren onder de hoede van de zusters van het klooster in de Kerkstraat.
  In de jongensschool was later nog een typemachinefabriek gevestigd.

 • Oude Koningstraat 2, Boerderij

  Dit monument ligt aan de rand van Puiflijk aan een weg met nog meer min of meer karakteristieke panden.Het pand dateert in oorsprong uit de tweede helft van de negentiende eeuw, maar werd in het begin van de twintigste eeuw verbouwd. De voorgevel van dit monument is symmetrisch van indeling en bestaat uit drie traveeën.

 • Oude Koningstraat 3, Boerderij

  De voorgevel van dit monument stamt nog grotendeels uit de negentiende eeuw. In de twintigste eeuw werd de achtergevel vernieuwd, maar ook de zijgevels zijn gewijzigd en de boerderij is verbouwd tot woonhuis. De voormalige boerderij ligt aan de rand van Puiflijk aan de Oude Koningstraat. Aan de voorzijde bevindt zich een grote tuin.

 • Scharenburg 6, De Scharenburg

  Deze grote T-boerderij met de naam “De Scharenburg” is in hoofdvorm en detaillering vrij gaaf bewaard gebleven. De boerderij bestaat uit een breed voorhuis met een rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen en een zadeldak met forse overstek boven de zijgevels.