Pagina opties

Groter

WhatsApp buurtpreventie

In verschillende wijken van de gemeente Druten maken bewoners gebruik van WhatsApp Buurtpreventiegroepen in het kader van buurtpreventie en om de wijk veiliger te maken. Dankzij deze WhatsApp-groepen houden bewoners een extra oogje in het zeil, kunnen ze elkaar via WhatsApp attent maken op zaken die spelen in de buurt en kunnen ze sneller verdachte situaties melden bij de politie. Kom zelf in actie om de veiligheid in uw buurt te vergroten! Op de website van ‘WhatsApp Buurtpreventie Nederland en België’ (www.wabp.nl) vindt u informatie en kunt u uw WhatsApp-groep aanmelden.

Spelregels

Een WhatsApp Buurtpreventiegroep kan de veiligheid in uw buurt verbeteren, als deze op een goede manier gebruikt wordt. De onderstaande spelregels helpen uw WhatsApp Buurtpreventiegroep goed te functioneren.

 • Deelnemers hebben een minimum leeftijd van 18 jaar
 • Deelnemers zijn woonachtig in de wijk/buurt waar de groep wordt opgericht
 • Het oprichten van een WhatsApp-groep is een burgerinitiatief en is bedoeld om elkaar te informeren over verdachte situaties. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt
 • Volg de volgende stappen bij het zien van een verdachte situatie:
  S = Signaleer
  A = Alarmeer 112
  A = App om de verdachte situatie bekend te maken bij anderen
  R = Reageer (Bijvoorbeeld door naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. De bedoeling is dat we de plannen van de mogelijke inbreker verstoren. Doe dit alleen als u zich veilig voelt. U kunt bijvoorbeeld vragen of hij/zij naar iemand op zoek is of laat merken dat hij gezien is.  Daarnaast kunt u met meerdere personen uit de WhatsApp-groep naar buiten gaan in plaats van alleen)
 • Laat door middel van een WhatsApp-bericht aan elkaar weten dat 112 gebeld is. Voorkom een regen van 112 meldingen
 • Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren e.d.
 • Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels/wetten
 • Het versturen van foto’s van een verdacht persoon is alleen toegestaan ten behoeve van het verstrekken van een signalement als dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is
 • Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en opvallende kenmerken kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken
 • Gebruik deze WhatsApp groep alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten

Borden

De gemeente Druten wil WhatsApp Buurtpreventiegroepen helpen door het tijdelijk beschikbaar stellen en plaatsen van een beperkt aantal borden. Bij het plaatsen van deze borden hebben we zoveel mogelijk rekening gehouden met alle WhatsApp Buurtpreventiegroepen in onze gemeente. Eind 2017 bekijken we opnieuw of de spreiding van de borden aangepast moet worden. Hierbij raadplegen we www.wabp.nl. Meld uw groep daarom aan op deze website. Het is niet toegestaan om zelf borden aan te schaffen en te plaatsen op gemeentegrond.

Burgernet

Burgernet-deelnemers ontvangen informatie over gezochte personen of voertuigen via een SMS- of spraakbericht of via de Burgernet App. Het is dus handig wanneer deelnemers aan de WhatsApp-groepen ook Burgernet-deelnemer zijn. (www.burgernet.nl)