De appartementen en de woongebouwen aan de Koekoek, Langstuk en Vlakkers in Druten hebben na een ingrijpende renovatie een ware metamorfose ondergaan. Nadat de bewoners eerder al de sleutel ontvingen, pakte de gemeente Druten de openbare ruimte aan. Er is nu meer groen en minder verharding. Daarmee is de complete vernieuwing klaar. De vernieuwde woningen zijn veel energiezuiniger en van binnen en buiten volledig aangepakt. Bewoners, gemeente, provincie, Woonwaarts, de Vereniging van Eigenaren De Vlakkers en De Variabele zijn trots op het resultaat en de samenwerking.

Binnen- en buitenkant volledig aangepakt

Zowel de binnen- als buitenkant van de woongebouwen zijn volledig aangepakt. Keukens en badkamers zijn waar nodig vervangen, trappenhuizen, entrees, galerijen en gevels zijn opgefrist en er zijn nieuwe daken geplaatst. Door het plaatsen van nieuwe balkons kregen bewoners een mooie buitenruimte. In het gebouw aan de Koekoek vernieuwde Woonwaarts 12 appartementen. In het gebouw aan de Langstuk voegde ze 28 kleinere appartementen samen tot 14 grotere. De overige 6 appartementen zijn vernieuwd. 

Samenwerking VvE De Vlakkers

Ook de buitenkant van het gebouw met 24 koopwoningen aan de Vlakkers is opgeknapt. Projectleider Mark de Wit: ‘Dit deden we samen met de Vereniging van Eigenaren De Vlakkers. Daar hebben we veelvuldig en goed overleg mee gehad. Op deze manier hebben de gebouwen nu allemaal dezelfde frisse en eigentijdse uitstraling. Het is een prachtig gezicht als je nu dit deel van Druten-Zuid binnenkomt. Op de begane grond van dit gebouw, waar voorheen winkels zaten, bouwde Woonwaarts in totaal negen nieuwe huurappartementen, vijf hiervan zijn voor de sociale huur. De overige vier appartementen zijn van particuliere eigenaren. Dezelfde eigenaren werkten met Woonwaarts mee om hun winkelruimte om te bouwen naar in totaal negen appartementen.

Flinke investering in duurzaamheid

Naast het verbeteren van de uitstraling, investeerden we ook flink in duurzaamheid. De woningen zijn van energielabel G naar gemiddeld B of beter gegaan. Daardoor zijn de woonlasten voor de bewoners lager. Er liggen zonnepanelen op het dak en de gemeente ontkoppelde de plaatselijke hemelwaterafvoeren van het riool. 

SteenGoed Benutten

De vernieuwing en verduurzaming van de gebouwen en de herinrichting van de openbare ruimte rondom Vlakkers is gerealiseerd dankzij een samenwerking tussen Woonwaarts, gemeente Druten en provincie Gelderland. Vanuit het programma SteenGoed Benutten helpt provincie Gelderland middels kennis, informatie en subsidie om gebieden met (dreigende) leegstand te veranderen en vernieuwen in gebieden waar mensen kunnen wonen en op een prettige manier kunnen verblijven. Zo dragen we bij aan een schoon en gezond Gelderland. 

Klaar voor de toekomst

De gebouwen staan er weer prachtig bij en dragen bij aan een sociaal duurzame buurt. Een buurt waar je prettig woont en die klaar is voor de toekomst en waarin ook de betaalbaarheid van de woningen is geborgd. Een bouwteam van De Variabele voerde de vernieuwing uit. Het was een bijzonder project met veel verschillende aspecten. De samenwerking met bewoners en alle partijen hebben het tot een succes gebracht.

In de video hieronder vertellen Peter Kerris (Provincie Gelderland), Esther Lamers (Woonwaarts) en André Springveld (Gemeente Druten) met gepaste trots over het resultaat en de samenwerking.