Honden zijn heel erg welkom in onze gemeente. Het zijn lieve gezelschapsdieren en het is heerlijk om ermee te wandelen. Helaas zijn er ook inwoners die om verschillende redenen minder dol zijn op honden. Om ervoor te zorgen dat iedereen prettig kan wonen en wandelen in onze gemeente, hebben we speciale voorzieningen voor honden.

Hondenlosloopterreinen

We hebben verspreid over onze gemeente elf losloopterreinen. Uw hond kan hier lekker los rennen en spelen en er zijn behoefte doen. U hoeft dit niet op te ruimen. Deze terreinen worden door de gemeente gereinigd.

Hondenuitlaatstroken

U kunt uw hond ook uitlaten langs een hondenuitlaatstrook. De hond moet wel aan de lijn lopen, maar u hoeft de hondenpoep niet op te ruimen.

U vindt deze hondenuitlaatstroken op de volgende plekken:

 • Van Heemstraweg tussen Javaplein en het bruggetje bij het Wagenwiel
 • 'Groen eiland' Overrijkskamp nabij Koningsweg
 • Uitlaatstrook Scharenburg tussen De Parken en de rotonde Scharenberg-Gelenberg

Hondenpoepafvalbakken

Er zijn dertig speciale hondenpoepafvalbakken verspreid over de gemeente. Deze bakken worden één keer per week geleegd.

Waar zijn de voorzieningen?

Hieronder vindt u een kaart met de verschillende hondenuitlaatvoorzieningen. Voer uw postcode in op de grote kaart en u zoomt in naar uw omgeving.

grote kaart weergeven

  </

  Wist u dat...

  • honden in de bebouwde kom niet los mogen lopen? Sommige inwoners zijn namelijk bang van honden.
  • de verplichting voor het verplicht aanlijnen van een hond geldt niet voor de eigenaar of houder van een hond die zich vanwege zijn handicap door een geleidehond laat begeleiden.
  • u verplicht bent om de hondenpoep van uw hond op te ruimen? Niemand vindt het leuk om erin te trappen.
  • honden verboden zijn op kinderspeelplaatsen, zandbakken en door de gemeente aangewezen speelweiden? Niemand vindt het leuk als zijn kind in de poep trapt. En hondenpoep kan ziektes veroorzaken.
  • u kans heeft op een flinke boete als u zich niet aan deze regels houdt?  Onze toezichthouders zijn veel onderweg en controleren hier regelmatig op.
  • u hondenpoep ook in één van de 200 reguliere afvalbakken van de gemeente kunt doen? Gebruik dan wel een gesloten zakje.

  Wat moet ik betalen?

  Voor meer informatie over hondenbelasting, kijk op hondenbelasting.