Vanaf 1 juli 2021 moeten alle verenigingen en stichtingen voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Een van de zaken die goed geregeld moet zijn is de besluitvorming binnen de vereniging of stichting. Want gaat er iets mis, dan kunt u als bestuurslid of toezichthouder persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. Andersom, heeft u het goed geregeld, dan is dat een pré, zowel voor uw leden als toekomstige nieuwe bestuursleden.

Ook voor hele kleine verenigingen en stichtingen geldt deze wet. U voorkomt hiermee gedoe binnen de stichting, zoals financiële problemen, zelfverrijking van bestuurders, fraude en diefstal. Als gemeente vinden we het belangrijk om, waar dat kan, vervelende situaties voor verenigingen en stichtingen te voorkomen. Dit geldt ook voor onze inwoners.

Wat houdt de WBTR eigenlijk in?

De wet WBTR gaat over de positie, plichten en aansprakelijkheid van bestuursleden en toezichthouders. De wet gaat ook over het financiële beleid en de afspraken daarover binnen de stichting of vereniging. Ook staan er spelregels in over belangenverstrengeling en hoe dit te voorkomen.

Verder lezen over de WBTR?

Wilt u weten wat u voor uw vereniging of stichting aan moet passen? Kijk dan op wbtr.nl. Hier vindt u uitleg over de wet, wat u moet regelen en waarom. U vindt hier ook antwoorden op veel gestelde vragen en een stappenplan. Ook kunt u zich aanmelden voor gratis webinars.