Mantelzorgwoning
Zorgt u voor iemand die het zelf niet meer kan? Dan mag u tijdelijk een extra woning maken bij uw bestaande woning. U mag bijvoorbeeld uw garage verbouwen tot woning voor uw ouders die uw zorg nodig hebben. Dit noemen we een mantelzorgwoning.
Voorwaarden
Bij een mantelzorgwoning kunt u denken aan:
- een garage die omgebouwd is tot een woning
- een kant-en-klare mantelzorgwoning in de tuin
- of een aanbouw aan een bestaande woning.
U hoeft geen omgevingsvergunning aan te vragen voor een mantelzorgwoning als deze regels voor u kloppen.
- In de mantelzorgwoning mogen maximaal 2 personen wonen, waarvan één persoon intensieve zorg nodig heeft. Dit betekent dat er meer dan 8 uur in de week zorg nodig is. Dit geldt voor een periode langer dan 3 maanden.
- Een mantelzorgwoning geldt niet alleen voor ouders. Het kan ook zijn voor volwassen kinderen of andere familieleden die zorg nodig hebben.
- Dat intensieve zorg nodig is, moeten blijken uit een verklaring van huisarts of wijkverpleegkundige.
- De twee personen mogen in de al bestaande woning wonen of in de nog te (ver)bouwen mantelwoning.
- Een nog te (ver)bouwen mantelzorgwoning moet in het achtererfgebied staan, op een afstand van meer dan 4 meter van het hoofdgebouw. In het achtererfgebied gelden wel regels voor de maximale oppervlakte en hoogten. Daaraan zal uw plan moeten voldoen. Meer informatie vindt u op de website van de rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website).
- U mag een bestaand bouwwerk (bijvoorbeeld een schuur, garage) altijd gebruiken voor mantelzorg als u ook voldoet aan de andere regels.
- Een mantelzorgwoning is altijd tijdelijk en zal nooit een permanente tweede woning worden.
Wat moet u doen?
Voldoet u aan de regels? Dan hoeft u in principe geen omgevingsvergunning aan te vragen. Om zeker te zijn kunt u het beste contact opnemen met team vergunningverlening.
Voldoet u niet aan de regels? Dan moet u eerst een omgevingsvergunning aanvragen. Neemt u hiervoor eerst contact op met team vergunningverlening om te bespreken of uw plan met een omgevingsvergunning kan worden gerealiseerd. Het omgevingsplan biedt daarvoor mogelijkheden. Op Omgevingsloket online (Deze link gaat naar een externe website) kunt u een vergunning aanvragen.
Let op! U moet wel altijd voldoen aan het Bouwbesluit 2012. Hierin staan regels opgenomen op het gebied van veiligheid, milieu en gezondheid.
Wat kost het?
Als u geen omgevingsvergunning nodig hebt, hoeft u ook niets te betalen.
De kosten van een omgevingsvergunning verschillen. Vraag erna bij de afdeling vergunningen.
Wat moet u doen als de mantelzorg stopt?
Heeft de persoon in de mantelzorgwoning geen zorg meer nodig Dan wordt de mantelzorgwoning vanzelf weer een bijgebouw, zoals een garage of aanbouw. U mag het niet meer gebruiken als woning. Een mantelzorgwoning is namelijk altijd tijdelijk.
Als u de mantelzorgwoning toch als woning blijft gebruiken, is er sprake van illegale bewoning. Ook mag u de mantelzorgwoning na beëindiging niet gebruiken voor een bedrijf. Denk hierbij aan het verhuren van de ruimte.
Vragen?
Heeft u een vraag? Of wilt u een afspraak maken? De medewerkers van het team vergunningverlening zijn bereikbaar via het telefoonnummer 088 432 70 00.
U kunt hen het beste bereiken:
- maandag tot en met donderdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur
- maandag tot en met donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur
- vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur
U kunt natuurlijk altijd een e-mail sturen.