Lees pagina voor

Mantelzorgwoning

Zorgt u voor iemand die het zelf niet meer kan? Dan mag u tijdelijk een extra woning maken bij uw bestaande woning. U mag bijvoorbeeld uw garage verbouwen tot woning voor uw ouders die uw zorg nodig hebben. Dit noemen we een mantelzorgwoning.

Voorwaarden

Bij een mantelzorgwoning kunt u denken aan:

U hoeft geen omgevingsvergunning aan te vragen voor een mantelzorgwoning als deze regels voor u kloppen.

Wat moet u doen?

Voldoet u aan de regels? Dan hoeft u in principe geen omgevingsvergunning aan te vragen. Om zeker te zijn kunt u het beste contact opnemen met team vergunningverlening.

Voldoet u niet aan de regels? Dan moet u eerst een omgevingsvergunning aanvragen. Neemt u hiervoor eerst contact op met team vergunningverlening om te bespreken of uw plan met een omgevingsvergunning kan worden gerealiseerd. Het omgevingsplan biedt daarvoor mogelijkheden. Op Omgevingsloket online (Deze link gaat naar een externe website) kunt u een vergunning aanvragen.

Let op! U moet wel altijd voldoen aan het Bouwbesluit 2012. Hierin staan regels opgenomen op het gebied van veiligheid, milieu en gezondheid.

Wat kost het?

Als u geen omgevingsvergunning nodig hebt, hoeft u ook niets te betalen.
De kosten van een omgevingsvergunning verschillen. Vraag erna bij de afdeling vergunningen.

Wat moet u doen als de mantelzorg stopt?

Heeft de persoon in de mantelzorgwoning geen zorg meer nodig Dan wordt de mantelzorgwoning vanzelf weer een bijgebouw, zoals een garage of aanbouw. U mag het niet meer gebruiken als woning. Een mantelzorgwoning is namelijk altijd tijdelijk.

Als u de mantelzorgwoning toch als woning blijft gebruiken, is er sprake van illegale bewoning. Ook mag u de mantelzorgwoning na beëindiging niet gebruiken voor een bedrijf. Denk hierbij aan het verhuren van de ruimte.

Vragen?

Heeft u een vraag? Of wilt u een afspraak maken? De medewerkers van het team vergunningverlening zijn bereikbaar via het telefoonnummer 088 432 70 00.

U kunt hen het beste bereiken:

U kunt natuurlijk altijd een e-mail sturen.