Lees pagina voor

Aankomst, registratie en verblijf

Op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website) vindt u alle informatie. En ook veelgestelde vragen over aankomst, registratie en verblijf. Denk aan inschrijven in de basisregistratie (BRP), wat te doen met huisdieren en inburgeren.

De vragen die op deze pagina staan, zijn speciaal voor de gemeente Druten of staan niet op de site van de Rijksoverheid.

Hoe schrijft een vluchteling zich in bij de gemeente Druten?

Het is belangrijk dat Oekraïense vluchtelingen zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) in de gemeente waar zij tijdelijk wonen. Zo blijven ze in beeld en kunnen ze gebruik maken van bijvoorbeeld zorg, onderwijs en andere begeleiding. Ook krijgen zij zo een Burgerservicenummer (BSN). Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld een bankrekening openen en leefgeld krijgen.

Belt u ons even om een afspraak te maken voor de inschrijving? Ons nummer is: 088 432 70 00.

Belangrijke informatie voor het inschrijven:

De laatste informatie over inschrijven vindt u op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (Deze link gaat naar een externe website).

Hoe lang mogen Oekraïense vluchtelingen in Nederland blijven?

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen tijdelijk bescherming krijgen in Nederland. Hiervoor is de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie.  Op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) (Deze link gaat naar een externe website) vindt u alle informatie hierover.

Hier leest u ook hoe u aan een Bewijs van verblijf (Deze link gaat naar een externe website) kunt komen en wat de voorwaarden zijn. En wat nodig is om bijvoorbeeld te reizen in Europa of van en naar Oekraïne (Deze link gaat naar een externe website).

Spreekuren voor Oekraïense vluchtelingen in particuliere opvang

Spreekuur vluchtelingenwerk

Wat doet VluchtelingenWerk?

Vluchtelingenwerk Nederland is een organisatie die alle vluchtelingen in Nederland helpt. In Druten heeft VluchtelingenWerk een steunpunt speciaal voor mensen uit Oekraïne.
Hier kunnen zij en hun gastgezinnen terecht met vragen over het verblijf in Nederland.

Bijvoorbeeld vragen als:

Ook voor gewoon een gesprekje zijn de vluchtelingen en hun gastgezinnen welkom bij VluchtelingenWerk.

Spoed?

Voor vragen die haast hebben en niet tot dit spreekuur kunnen wachten, kan contact opgenomen worden via oekraine-druten@vluchtelingenwerk.nl

Staat uw vraag er niet bij? Mail of bel ons gerust met uw vragen. Wij denken graag met u mee. U kunt mailen naar: oekraine@drutenwijchen.nl of bellen naar: 088 432 70 00.