Lees pagina voor

Eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen zitten alleen op eikenbomen en niet op andere bomen. U herkent ze aan de duidelijke nesten op de stammen of dikkere takken. U kunt ze ook zien als ze in processie op zoek gaan naar voedsel. U ziet dan een lint van rupsen over de boomstam kruipen.

Niet aanraken

De eikenprocessierups kunt u herkennen aan zijn donkere kleur en de vele en lange bruinzwarte brandharen. Raak de rupsen of nesten niet aan als u ze tegenkomt. Ook de rupsrestanten en nesten uit vorige jaren niet. Oude brandharen blijven meer dan vijf jaar schadelijk. Deze brandharen kunnen jeuk veroorzaken als u ermee in aanraking komt. Het advies is om de huid direct af te spoelen met water voor u begint te krabben.

Melden rupsennest op gemeentegrond

Ziet u een rupsennest in bomen op gemeentegrond? Meld dit dan via de MijnGemeente app of maak een melding via ons webformulier. 

Bestrijding

Ieder jaar eind april, begin mei probeert de gemeente Druten de eikenprocessierups te voorkomen. Om de eikenprocessierups aan te pakken zetten wij een heel pakket aan maatregelen in. Ook verschillende natuurlijke vijanden van de rupsen dragen bij in de bestrijding. Verschillende soorten insecten en vogels hebben daarin een rol. We zorgen ervoor dat deze natuurlijke vijanden een goede plek krijgen om te kunnen leven en voortplanten. Daarvoor zaaien we kruidenmengsels, planten bloembollen en zijn er door inwoners nest- en vleermuiskasten in de gemeente Druten opgehangen.

Op plekken waar de natuurlijke vijanden zoals vogels of de verschillende insectensoorten voorkomen kunnen we ook tegen de eikenprocessierups spuiten. Wij gebruiken hiervoor het biologisch bestrijdingsmiddel: Xentari of NeemAzal. Vogels hebben geen last van het spuiten. De verschillende maatregelen vullen elkaar aan. We geven op tijd bij bewoners aan waar en wanneer wij spuiten. In de bestrijding werken wij volgens de landelijke handleiding en adviezen.

Locaties bestrijden eikenprocessierups (Deze link gaat naar een externe website)

Wat kunt u doen?

We willen de eikenprocessierups zo goed en zo veel mogelijk te bestrijden. Dat betekent onder meer een omgeving die aantrekkelijk is voor de natuurlijke vijand van de rups. En daar kunt u bij helpen!

Vervang in uw tuin stenen door planten en bloemen. Zo trekt u meer vogels en insecten naar uw tuin die dan de rupsen eten. Hang een nestkast op voor koolmezen of pimpelmezen.

Bomen op in uw eigen tuin?

Heeft u rupsen in uw eigen tuin? Dan zorgt de gemeente niet voor de bestrijding. Ons advies is om dit niet zelf te doen. Neem contact op met een gespecialiseerd bedrijf.

Heeft u vragen over de eikenprocessierups en uw gezondheid? Op de website van de (Deze link gaat naar een externe website)GGD Gelderland-Zuid (Deze link gaat naar een externe website) vindt u meer informatie.

Meer informatie

Meer informatie over eikenprocessierupsen en de bestrijding ervan vindt u op de website Processierups.nu (Deze link gaat naar een externe website).