Lees pagina voor

Gehandicaptenparkeerplaats

Als u gehandicapt bent kunt u bij de gemeente een aanvraag tot aanleg of wijziging van een gehandicaptenparkeerplaats indienen. Wanneer u een dergelijke aanvraag doet, dient u een geldige Europese gehandicaptenparkeerkaart te bezitten.

Een gehandicaptenparkeerplaats kan worden gerealiseerd in zowel de parkeerschijfzone (centrum), als buiten de parkeerschijfzone. Buiten de parkeerschijfzone moet echter wel sprake zijn van een dusdanige bezetting van de beschikbare parkeerruimte dat parkeren op acceptabele afstand van de bestemming vaak niet mogelijk is.

De gemeente beoordeelt of hier in uw situatie sprake van is. Tevens let de gemeente bij de beoordeling van de mogelijkheden om een dergelijke parkeerplaats te realiseren op de verkeersveiligheid en het doelmatig gebruik van de weg.

U kunt een gehandicaptenparkeerplaats ook schriftelijk aanvragen.

Aanvraagformulier gehandicaptenparkeerplaats (PDF, 534.8 kB)

Gehandicaptenparkeerplaatsen in Druten

Benieuwd waar de gehandicaptenparkeerplaatsen zich in de gemeente Druten bevinden? Bekijk hieronder dan de kaart.

Bekijk de kaart (Deze link gaat naar een externe website)

Wat moet u doen?

Een aanvraag voor een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken loopt via de gemeente Druten.

Deze aanvraag moet u ook opsturen als er een wijziging of opheffing plaatsvindt. Bij deze aanvraag moeten onderstaande stukken worden bijgevoegd:

Vervolgacties 

Verwachte wachttijd (i.v.m. procedures en levering): 3-10 weken

Wat kost het?

Voor het in behandeling nemen van uw aanvraag worden legeskosten in rekening gebracht.

De kosten voor het aanvragen van een gehandicaptenparkeerplaats
Omschrijving Prijs
De gehandicaptenparkeerplaats wordt toegekend € 361,05
No show tarief bij niet opdagen bij medische adviseur € 155,80

Voor het aanpassen of realiseren van een gehandicaptenparkeerplaats worden aanvullende kosten in rekening gebracht.

Meer informatie

De aanleg van een gereserveerde parkeerplaats bestaat uit een wettelijk benodigd verkeersbord met gehandicaptensymbool en een onderbord met uw kenteken die op een paal zijn bevestigd.

De gewenste breedte van een gehandicaptenparkeerplaats is ongeveer 3,5 meter (in geval van haaks parkeren), bij bestaande parkeervakken kan hiervan worden afgeweken. Let hier dus op bij de keuze van de gewenste parkeerlocatie als u aan de zijkant ruimte nodig heeft om in en uit te stappen (voor het in- en uitstappen kan ook het trottoir gebruikt worden).

Binnen de parkeerschijfzone speelt er nog een tweede aspect bij de aanleg van gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken: namelijk de maximale parkeerduur. Deze parkeerduur is niet van toepassing voor gehandicapten. Door uw gehandicaptenparkeerkaart achter de voorruit te leggen, kunt u de hele dag parkeren in een vak met een blauwe streep of indien er geen vak aangebracht is maar wel een blauwe streep geldt dat ook hier. Deze parkeerplaats is geen privéparkeerplaats. Op het weekmarktterrein geldt op vrijdag tussen 11.00 en 19.00 een parkeerverbod.