Lees pagina voor

Het is zover: Op kamers!

12 augustus 2022

Maar dan wel graag veilig

Nog een paar weken en dan is het zover, de zomervakantie is voorbij. Voor sommige gezinnen is dit een bijzonder moment: zoon- of dochterlief gaat het huis uit om te gaan studeren. Prachtig, zo'n volgende stap, maar studentenkamers staan nou niet meteen bekend als de meest nette en georganiseerde woningen. Het is dus extra belangrijk om aandacht te geven aan veiligheid, als uw zoon of dochter op kamers gaat. 

Waar moet u op letten? 

Zorg ervoor dat uw zoon of dochter de vluchtroute kent in het nieuwe studentenhuis. En kijk naar de elektrische apparaten. De wasdroger, wasmachine, magnetron of televisie… bijna alle elektrische apparaten in huis worden warm. Kunnen de apparaten in het studentenhuis hun warmte kwijt? En zijn ze stofvrij? En als uw zoon of dochter niet thuiskomt met grote bergen wasgoed, let dan vooral op de wasdroger in het studentenhuis: die is het meest brandgevaarlijk. 

Voor een student zijn een laptop en een mobiel natuurlijk onmisbaar. Wijs uw dochter of zoon op de risico's van het opladen hiervan! Niet 's nachts opladen, stekker uit het stopcontact als de batterij of accu vol is én gebruik alleen de originele oplader. En zorg ervoor dat apparaten alleen gebruikt worden in ruimtes waar een rookmelder hangt. 

Lithium-ion batterijen

Dit soort batterijen brengen risico's met zich mee. In dit type batterij – bijvoorbeeld gebruikt voor smartphones, laptops en elektrische fietsen - zit veel meer energie dan in een standaard penlite-batterij en dat heeft veel voordelen. Tegelijkertijd neemt de zorg over dit type batterij toe. Want deze spontaan kunnen ontbranden of zelfs ontploffen. Risico's zijn groter bij het gebruik van niet-originele laders, het te lang opladen van de batterij of beschadigingen.

Meer informatie over brandveiligheid in studentenhuizen is te vinden op de website van de brandweer. (Deze link gaat naar een externe website)  

Meer nieuws

Al het nieuws