Lees pagina voor

Heeft u moeite met Lezen en Schrijven?

8 september 2022

Stelt u zich eens het volgende voor: u krijgt een belangrijke brief over uw energiecontract, maar u begrijpt niet wat er in staat. Of u wil solliciteren, maar een sollicitatiebrief schrijven vindt u heel moeilijk. Dezelfde moeite heeft u ook bij het gebruiken van een computer, telefoon of tablet.

2,5 miljoen Nederlanders

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Een baan vinden, gezond leven en grip hebben op geldzaken is daardoor lastiger. In de gemeente Druten hebben 1 op de 10 volwassenen hier moeite mee. Ook hebben 1 op de 4 jongeren van 15 jaar een taalachterstand. Lees hieronder wat u kunt doen.

Wat kunt u doen?

Vermoedt u dat iemand moeite heeft met lezen, schrijven of rekenen?

  • Biedt voorzichtig hulp aan. Zeg bijvoorbeeld: “Ik vond het ook lastig om dit in te vullen. Is er iets waarbij ik u kan helpen?” Of: “Vindt u het lastig om brieven van de gemeente te begrijpen?’. Veel mensen vinden het moeilijk hierover te praten, maar een eerste stap kan al helpen.
  • U kunt ook vertellen over de cursussen voor taalvaardigheid en digitale vaardigheden. Deze cursussen zijn vaak gratis of voor een klein bedrag te volgen.

Heeft u moeite met lezen en schrijven?

  • U bent echt niet de enige! Eén op de 10 Nederlanders heeft hier moeite mee. Wist u dat u op een leuke en simpelere manier hier beter in kunt worden? Hieronder vindt u hoe u dat kunt doen.

Gratis of goedkope cursussen

In de bibliotheek kunt u veel cursussen volgen. Bijvoorbeeld over taal en rekenen. Of over het omgaan met een computer en internet. Hieronder vindt u een overzicht:

Week van het Lezen en Schrijven

Van 8 tot en met 14 september is het de week van het Lezen en Schrijven. Gemeenten, bibliotheken, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties zetten zich daarom samen in om laaggeletterdheid te verminderen en te voorkomen. Meer informatie vindt u op de website van Stichting Lezen & Schrijven (Deze link gaat naar een externe website)

Meer nieuws

Al het nieuws