Lees pagina voor

Nieuwjaarsspeech 2023

11 januari 2023

Op dinsdagavond 10 januari stonden de deuren van Dorpshuis De Lier open voor de nieuwjaarsreceptie. Een mooi moment op samen terug te kijken op 2022 en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld hield haar nieuwjaarstoespraak. Hieronder kunt u deze tekst in zijn geheel teruglezen.

Lichtpuntjes

Nieuwjaarsspeech burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld
Druten, 10 januari 2023

Beste mensen,

Namens het college, de raad en de ondernemers van Druten heet ik u allemaal van harte welkom in De Lier.

Het is mooi dat we tijdens corona allemaal geleerd hebben hoe we video-contact kunnen maken. Maar de belangrijkste les voor mij is toch wel dat dat het persoonlijke contact niet kan vervangen. Daarom is het fijn u hier allemaal weer live te zien.
En vooraf een disclaimer: waar ik in mijn verhaal Druten noem, bedoel ik natuurlijk heel onze gemeente, dus ook Afferden, Deest, Horssen en Puiflijk.

Veel nieuwjaarsbijeenkomsten hebben een thema. En als ik iets moet kiezen, dan zou het ‘lichtpuntjes’ zijn. Want als je díe kunt zien, maken ze het leven een stuk vriendelijker.

Een nieuwjaarsbijeenkomst is om terug te blikken en om vooruit te kijken.

En terugblikkend, hoe was 2022?
Voor onze gemeente Druten was het geen slecht jaar, er gebeurden mooie dingen.
Het eerste lichtpuntje van 2022 is dat er 181 Drutense kinderen werden geboren.
Bij één van hen mocht ik op kraambezoek omdat de pasgeboren Ted, de dochter van een raadslid is. Het was een leuk bezoek en ik heb heerlijk geknuffeld met de kleine meid.
Ted is een prachtige baby en zeer gewenst door liefdevolle ouders en een grote zus.
Bij een kraambezoek sta je ook stil bij wat je de pasgeborene toe zou willen wensen. En dat is natuurlijk geluk en gezondheid. Maar óók de gave om dat geluk te delen met anderen, want daarmee krijgt een leven nog meer betekenis.

Maar een leven bestaat niet alleen uit geluk. Er is ook verdriet. In 2022 werden niet alleen baby’s geboren, er zijn ook mensen overleden. Van 186 Drutenaren moesten we voorgoed afscheid nemen.
In dezelfde maand dat ik bij Ted op kraambezoek ging, was ik bij de afscheidsbijeenkomst voor Benno van Altena. Benno vervulde jarenlang een grote rol in de leefbaarheid van Druten. Hij was de motor voor tal van activiteiten. Benno had de gave om zijn geluk te delen. En bij het verdriet om zijn overlijden, was dat toch een lichtpuntje.

Het jaaroverzicht van 2022, het jaar waarin Ted werd geboren en waarin Benno overleed,
was somberder dan ooit tevoren. Nederland kreeg te maken met hoge energieprijzen, inflatie en groeiende armoede, een stikstofcrisis, boze boeren en woningnood.
En je kunt eigenlijk niet zeggen dat het voor Druten geen slecht jaar was, als zoveel mensen in je gemeente het moeilijk hebben.

Bij de start van 2022 zaten we nog vol in de coronamaatregelen. We hoopten toen vooral op dat we snel weer normaal konden leven. Helaas, nog voordat het zover was, werden we wreed verrast door de oorlog in Oekraïne. Op 9 maart viel er een bom op een kinderziekenhuis in Marioepol. Diezelfde avond was er een debat in de Bogerd in verband met de gemeenteraads-verkiezingen. Met de gruwelijke journaalbeelden op mijn netvlies opende ik dat debat. Het belang van onze gemeenteraadsverkiezingen viel in het niet bij de bom op dat ziekenhuis en het voelde zo onbeschrijfelijk machteloos. Dat deelden veel mensen die avond met mij; het machteloze gevoel bij die vreselijke gebeurtenis waar we geen invloed op hadden. 
En daarna gebeurde wat zo kenmerkend is voor Druten: mensen gingen op zoek naar wat ze wél zouden kunnen doen. Particulieren stelden hun hart en hun huis open voor vluchtelingen en er kwamen hulptransporten. Drutenaar Maurits Klaver bouwde er zelfs een organisatie omheen. Op het schip bij de Veerdam kregen 136 Oekraïense vluchtelingen een warme ontvangst. Veel inwoners brachten spullen of hielpen als vrijwilliger.

Het waren lichtpuntjes, hartverwarmend en hoopgevend. En dit is precies de kracht van onze inwoners, van ú. Veel van buitenaf kunt u niet veranderen, maar u gebruikt uw invloed wel om in de directe omgeving hulp te bieden of gewoonweg het leven prettiger te maken. En dat gebeurt volop! Ik kan daar vele voorbeelden van noemen.

Zo maken steeds meer mensen helaas gebruik van de voedselbank, maar tegelijkertijd zijn er ook creatieve acties om de voedselbank te steunen. En in Afferden heeft Jacolien Vos een deelkast neergezet, oorspronkelijk voor vrouwen en meisjes die geen menstruatieartikelen kunnen kopen, maar nu voor allerlei spullen.
Jaarlijks zijn tientallen vrijwilligers actief bij de huttenbouw. Ze bezorgen daarmee honderden Drutense kinderen onvergetelijke zomerweken.
De somberheid in de tv-journaals is groot, maar de verenigingen en organisaties, zoals van carnaval, de Leste Mert, de Maas en Waalse Oktoberfeesten en nog vele andere evenementen, zorgden hier ook in 2022 voor ontspanning en onderlinge verbinding. 

Onze Drutense oorlogsveteranen en de Wijkhelden brengen óók lichtpuntjes, al is dat niet zo bekend. De oorlogsveteranen onderhouden de graven van veteranen, zij helpen kameraden die het moeilijk hebben en ook de Oekraïense vluchtelingen kunnen op hun hulp rekenen.
De wijkhelden rapen vrijwillig zwerfvuil in onze openbare ruimte en in de uiterwaarden. Die worden daarmee heel wat fraaier.
Onze middenstanders organiseerden in 2022 verschillende acties. Eén daarvan was een straatontbijt voor 350 mensen. Het was een groot succes. En in de hoop dat dit het begin van een traditie is, heeft dat deel van de winkelstraat al officieel de naam Ramblas gekregen.

In Druten hebben we veel mooie en verrassende bedrijven die we koesteren. Verschillende bedrijven stonden dit jaar stil bij hun jubileum. Zo vierde Klokgroep uitbundig hun 100-jarig bestaan en rederij Wijgula kreeg zelfs het predicaat Koninklijk toegekend. Het eerste Drutense bedrijf dat deze eer te beurt valt en daar zijn we als gemeente heel trots op.

We zijn er ook trots op dat er meer dan 110 woningen zijn gebouwd en dat er veel meer woningen op de planning staan, ondanks de stikstofcrisis en allerlei andere belemmeringen. En ook dat er is gestart met de bouw van ons nieuwe sportcentrum De Gelenberg en dat in Deest een wijk wordt opgeknapt en vergroend.

In maart koos u een nieuwe gemeenteraad die inmiddels vol aan het werk is. Voor de verkiezingen haalden we overigens de landelijke pers omdat in Druten louter lokale partijen meededen. Een filmploeg van de NPO kwam twee dagen lang filmen in en om het gemeentehuis. Wij keken verwachtingsvol naar de uitzending. Maar helaas, van de twee dagen opnamen bleven nog geen twee minuten uitzending over. Onze lokale politiek is respectvol en constructief, dus niet interessant genoeg voor een spectaculaire uitzending. We verloren in zendtijd van het Limburgse Brunssum.
Ik zou zeggen: laten we dat vooral zo houden, ook straks bij de nieuwe burgemeester.
Want dit is mijn laatste nieuwjaarsreceptie in deze prachtige gemeente! In maart neem ik afscheid, maar ik kom graag nog eens terug.

Wie weet over 18 jaar, als Ted hier in de gemeenteraad zit. Dan vraag ik haar om mij rond te leiden. Dan laat ze mij de huizen zien, waar veel lokale jongeren betaalbaar onderdak vinden. Ze neemt me mee op de fietsroutes door de bruisende dorpskernen, langs de Veerdam en de strandjes waar mensen heerlijk recreëren in het land van Boudewijn de Groot.
En op die route merk ik hoe toegankelijk de openbare ruimte is en zie ik de nieuwste duofiets van Harry van Deelen langskomen.
Bij de Pax wijst ze me op een hele techniekafdeling, die samen met de ondernemers en de school tot stand is gekomen. Meer jongeren kiezen voor techniek, en bedrijven in onze regio hebben geen problemen om aan technisch personeel te komen.
En dan vertelt ze over de eerste zwemkampioenen die het sportcentrum aan De Gelenberg heeft voortgebracht en over de dansers van dansschool Almir die wereldkampioen werden.
Misschien vertelt ze dat er voetbalverenigingen gefuseerd zijn. Daar zou ik natuurlijk verbaasd over zijn. 

Ted vertelt mij dat er veel is gebeurd en dat de gemeente daarin de verantwoordelijkheid heeft genomen. Maar dat het vooral de inwoners en ondernemers zijn die voor de kers op de taart zorgen. Omdat ze doen wat Drutenaren doen: aanpakken!
En dan moet ze helaas gaan omdat ze een oproep krijgt van de brandweer waar ze vrijwilliger is, met veel plezier omdat het nog steeds zo’n fijne, hechte club is!

Een mooi droombeeld, vindt u niet? En voor dat droombeeld gaan we in 2023 de eerste stappen zetten met de toekomstvisie die we gaan opstellen voor Druten 2040.

Ik wens u allemaal een heel gelukkig 2023. Ik hoop dat uw droombeelden in dit nieuwe jaar waarheid worden en vooral dat u veel lichtpuntjes gaat zien.

Meer nieuws

Al het nieuws